5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsFény az éjszakában, zavar a természetben

Fény az éjszakában, zavar a természetben

Kedden délután ötkor kezdődik a Csillagoségbolt Park Klub előadássorozatának legújabb része, amelyet a Tettyén, a Duna-Dráva Nemzeti Park Oktatási Központjában tartanak majd.

Az előadáson a fényszennyezettség élővilágra gyakorolt hatásairól hallhatnak az érdeklődők. Több kutatás is folyt már illetve folyik a fényszennyezéssel kapcsolatban – hogy pontosan milyen eredményre jutottak a tudósok, s hogy mit lehet tenni az éjszaka égbolt látványának megóvásáért, arról Szegvári Zoltán fog beszélni.

A klub által idén év elején indított széria egyik visszatérő témája a fényszennyezettség, amely a környezetben okozott károk egy jelentős, ám ritkán emlegetett részét képezi.

Szerencsére sokan szívükön viselik a környezetvédelmet – a sorozat, februári indulása óta, töretlen sikerrel bír a természetbúvárok körében. Az előadások mindegyike teltházzal zajlott, s a megfigyeléseken, éjszakai túrákon is rengetegen vettek részt. A tapasztalatok alapján eddig a középiskolás és az afeletti korosztályok képviseltették magukat – de természetesen az előadások minden érdeklődő számára nyitva állnak.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő