Fergeteges nyári-esti táncházak a forró macskakövön

Június eleje óta nagy siker – és kegyes időjárás – közepette zajlik a “Térzenék és táncházak a belvárosban” című sorozat Európa Kulturális Fővárosában. Szerda esténként több száz érdeklődő ismerkedik a legkülönfélébb népek táncaival a pécsi Színház téren, míg vasárnaponként ugyanitt fúvós koncerteket hallgat a közönség.

“Ha szerda, akkor táncház!” – sokak számára ismerős már a Pécsi Kulturális Központ népzenész szervezője, Vizin Antal jelmondata, aki hétről-hétre kitűnő hangulattal várja a táncolni nem rest közönséget. Annyi bizonyos: a város 2010-es programkínálata szegényebb volna e színfolt, az egész nyáron át zajló táncházsorozat nélkül, amely tucatnyi estén varázsol pezsgő fesztiválhangulatot a sétálóutcában kiszélesedő Színház térre, s amely fél Európa kulturális örökségét elhozza az első magyar kulturális fővárosba.

Június kilencedike óta andoki, német, cigány, magyar, horvát és zsidó muzsikaszó mellett perdültek táncra a pécsiek és vendégeik, a soron következő alkalommal pedig a szerbek tánchagyományai elevenednek meg a macskakövön.

Biztosra vehető, hogy ezúttal is zsúfolásig telik majd a tér az alkalmi és gyakorlottabb táncosokkal, de csupán a zene élvezetéért is érdemes lesz ellátogatni a 21-én 19 órakor kezdődő szerb táncházba, hiszen a talpalávalót a Vujicsics, a délszláv népzene veretes nevű hazai képviselője szolgáltatja. Az idén 35 esztendős banda nemrég a Dóm teret is megtöltötte Pécsett, a Söndörgővel közösen tartott születésnapi koncertjén.

A folytatásban aztán román, makedón, moldvai, balkáni és görög táncokkal vár mindenkit a tér, egészen a nyár utolsó szerdájáig.

Hirdetés