13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaFilm bolygónkról, kilépés a vászonból

Film bolygónkról, kilépés a vászonból

Január 9-én, hétfőn délután öt órakor kezdődik a „A kék bolygó” című, 3D-s magyar film vetítése az ANK Művelődési Ház mozitermében.

A tavalyi alkotás David Attenborough azonos című sorozatát elenevíti fel, ötven percbe sürítve. A csillagászati ismeretektől és a geológiától a természeti jelenségeken át egészen a természeti erők felhasználásáig mindenről szó esik, amely bolygónkhoz, s az életünkhöz tartozik.

Az információk áradatát élőfelvételek és számítógépes animációk keveréke teszi teljessé, amely egyedi, magyar fejlesztésű háromdimenziós technikával jelenik meg a vásznon. Az egyszemélyes stábként dolgozó Gráner József, az Autócsodák és Az univerzum titkai című filmjeivel, kiérdemelte az „első magyar térdimenziós mozi készítője” nevet.

Bár a film jelentős sikereket ért el, a rajongótábor jelentős része fiatalokból, iskoláskorúakból áll. Ötven perc nagyon rövid idő a Földdel kapcsolatos ismeretek átadására – ezért az alkotó az iskolásoknak megfelelő hangnemben mesél Földünkről, amely remélhetőleg többekben felébreszti a természettudomány iránti szeretetet és kíváncsiságot.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő