Film: egy szabad lélek a test fogságában

Január 25-én, szerdán délután öt órakor kezdődik a „Szkafander és pillangó” című francia életrajzi dráma vetítése a Civil Közösségek Házában, a SANSZ Filmklub szervezésében.

hirdetés

Jean-Dominique Bauby a francia Elle magazin főszerkesztője volt. Negyvenhárom éves korában, 1995 decemberében agyvérzést kapott, és kómába esett. Húsz nap múlva tért magához, ám teljesen lebénult. Csak a bal szemét tudta mozgatni, melynek segítségével, speciális jelrendszert elsajátítva kommunikált a világgal.

Helyzete ellenére Bauby megőrizte humorérzékét, szexualitását, az élet szeretetét. Mindez arra ösztönözte, hogy betűnként, majd mondatonként kifejezze érzéseit és gondolatait, a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról.

Az öt évvel ezelőtt készült életrajzi dráma A mű alapjául szolgáló könyvet Bauby betűnként „diktálta le” segédjének, Claude Mendibilnek. A kötet 1997 márciusában jelent meg, Bauby a kiadás után két nappal hunyt el – hátrahagyva egy könyvet, amely a betegséggel, mint élethelyzettel való együttélésről, a küzdésrő, a lélek erejéről, s magáról az életről szól.