7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapHírzónaFilmes szerda: Visszetérés

Filmes szerda: Visszetérés

Szerdán este nyolctól az Uránia Filmszínházban a „Visszatérés” című dráma várja azokat, akik kedvelik az emberi lélek legmélyébe pillantó, nyugodt ritmusú műveket.

A magyar és román koprodukcióval készül Visszatérés – eredeti címén Retrace – a sorsról, az elfogadásról, és a lelki felszabadulásról szól, amikor az ember végleg leteheti a múlt keresztjét.

Az erdélyi származású, holokauszt – túlélő Khaterine Svédországban él a nyolcvanas évek elején. Múltbéli emlékek gyötrik, így elhatározza, hogy férjével, Steve-vel és féltestvérével, Julie-val hazalátogat Erdélybe. A háromtagú család mit sem sejtve nekivág a diktatórikus Romániának. Az utazás során a nő szembesül a múltjával és a jelenével egyaránt.

A néző megismerheti Khaterine családját, megtuthatja, hogyan sikerült a főhősnek elszöknie a haláltáborba tartó vonatról. A jelenben ráébred férje és húga között bontakozó románcra, s arra, hogy mekkorát tévedett elveszettsége és gyengsége hitében. Útja során Teleszkay Sándorral is viszontlátják egymást, annak idején ő bújtatta a kislányt a nácik elől. Sándor némán tűrve gyűlöli a rendszert, amelyet erdészként, megtört emberként szolgál ki.

Sándor és Khaterine szövevényes kapcsolatát tovább bonyolítja Ceaucescu közelgő látogatása és a rendőrség, aki a főszereplő nyomában lohol. Khaterine-nek választania kell, hogy a sorsra bízza magát, vagy végre kézbeveszi élete irányítását.

Akárcsak a főhősnek, az alkotókak is sok akadályt kellett leküzdeniük a film elkészítéséhez: először a forgalmazás, majd az eredeti főszereplő kiszállása okozott gondot. Ám minden nehézség ellenére az Elek Judit rendezőnő által jegyzett film bemutatása óta több moziban is nagy sikert aratott.

További szerdai vetítések:

Marvin szobája, am. filmdráma, 1996 – Civil Közösségek Háza, 17:00

Maci Laci, am. animációs film, 2010 – Uránia Filmszínház, 18:00

127 óra, feliratos am. – angol életrajzi dráma, 2010 – Apolló Art Mozi, 19:00

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő