Folk és rock ugyanazon a péntek estén

Pénteken este nyolckor meglendül a dobverő és megpendül a gitár a Billentyű színpadán: a “héZ” zenekar, a Rokokó Rosé, és a Paganza csap a húrok közé, hogy elkápráztassa az alternatív műfajok rajongóit.

Nem mindennapi koncertsorozattal köszönti a hétvégét a Start Rock Klub – három együttes váltja egymást a mikrofonok mögött. A fellépők vakmerően ötvözik a különböző stílusjegyeket, olykor kellemes, könnyed, olykor pedig “odamondogató”, nyers hangzást építve dalszövegeik köré.

A “héZ” mind közül talán a legnehezebben behatárolható: pergő ütemek és melankolikus dallamok váltják egymást. A sásdi négytagú zenekar – Horváth Dávid, Schott István, Tövissi Béla, Szíjártó Balázs – a Forg’atag, Komdéka, s Harmatmente című dalaikkal már kisebb rajongótáborra is szert tettek. Legutóbbi koncertjük nagy sikert aratott a ZION-ban, így a csapat méltán bízhat a Billentyű közönségének szeretetében is.

A közel három évvel ezelőtt alakult Rokokó Rosé üde színfolt a zenekarok palettáján, tagjai egytől egyig ifjú hölgyek. Zenéiket a nőiességgel átitatott népzene jellemzi, szerzeményeik néha komolyak, néha csak „kisleány-álom” érzését keltik. Csajkás Anna énekes, Szita Judit hegedűs, Csajkás Júlia gitáros, Bende Orsolya basszusgitáros, és Papp Zsófia dobos alkotja a formációt. A törékenység álcája alatt a csapat határozott léptekkel menetel az ismertség felé, sok más “kollégát” utasítva maga mögé.

A Paganza tagjai többeknek ismerősek lehetnek a “Csámisi!” elnevezésű együttesből, Budapesten, két évvel ezelőtt jött létre a mostani felállás. Stílusuk a progresszív rock és a kárpáti népzene ötvözetéből alakult ki, a tagok bevallása szerint a Paganza világrockot játszik.

A zene sokszínűségét mi sem támasztja alá jobban, mint a zenészek nagyfokú zenei tudása. Apáti Ádám basszusgitáros egyaránt jól bánik a hangszerével és vokalistaként saját énekhangjával is, Császári Gergely énekes kezében pedig biztos helye van a gitárnak. A két zenész művészetét Szert Zsigmond dobjátéka teszi teljessé.

Czimermann Zsuzsanna írása.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés