Gazdasági fejlődést hozhat az Europa Cantat

Az egy évvel ezelőtt véget ért nemzetközi kórustalálkozó, az Europa Cantat Pécsre és térségére gyakorolt gazdasági és kulturális hatásairól tartottak tájékoztatót kedden a Kodály Központban. A rendezvény nagy sikerére való tekintettel az idei évtől kezdve a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont az európai kórusszövetség közép-kelet-európai regionális központjának. Hamarosan mindenki dalra fakadhat.

hirdetés

Hatalmas nemzetközi visszhangot, a kulturális kapcsolatok erősödését és – nem mellesleg – gazdasági szempontból is sikeres fesztivált tudhat maga mögött Pécs a tavaly véget ért Europa Cantat kórustalálkozót követően. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Őri László alpolgármester és Móczár Gábor, az európai kórússzövetség elnöke, a ZSÖK programigazgatója számolt be a részletekről.

europa cantat sajtótáj03
Őri László, Hoppál Péter és Móczár Gábor szerint minden szempontból sikeres volt a fesztivál

Mint az államtitkár emlékeztetett, tavaly két jelentős kulturális esemény zajlott Magyarországon: a pécsi Europa Cantat mellett a fővárosban megrendezett világzenei találkozó, a World Music Expo (Womex). A kettő közül mind gazdasági, mind turisztikai szempontból a pécsi fesztivál vitte a prímet.

– A kórustalálkozó egymillió eurós, 310 millió forintos támogatást kapott, ebből 150 milliót a pécsi önkormányzat, 160 milliót a kulturális kabinet biztosított. Ez az összeg bőven megtérült a fesztivál ideje alatt és azt követően, hiszen elég csak az eltöltött vendégéjszakák számára gondolni. A hatalmas nemzetközi érdeklődés hatására Pécs az európai kultúra központjába került, az EKF után ismét újra tudta pozicionálni magát – fogalmazott Hoppál Péter.

europa cantat vidám03
Több mint négyezer aktív résztvevője volt a találkozónak

Mint hozzátette, emellett stratégiai szempontból is kiválóan teljesített a találkozó, ami azt jelenti, hogy minden idők második legnagyobb létszámú fesztivált rendeztek Pécsen, hiszen több mint 4000 aktív résztvevője volt a rendezvénynek, de a mostani volt a legtöbb magyar résztvevőt felvonultató esemény is a Cantat történetében.

Őri László arról számolt be, hogy Pécs számára milyen előnyöket hozott a fesztivál.

– Közel tízezer látogató érkezett városunkba, akik több mint harmincezer vendégéjszakát töltöttek el. A kulturális infrastruktúra is segítette a lebonyolítást: csak a Kodály Központban 16 koncertet tartottak, míg összesen 63 helyszínen 251 koncertet tartottak. Elmondhatjuk, hogy Pécs felkerült Európa kulturális térképére – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezt a 124 sajtómegjelenés és több mint félezer cikk is alátámasztja.

europa cantat01
A fiatalok is jól érezték magukat

Móczár Gábor kiegészítésként hozzáfűzte, hogy a résztvevők a nettó 730 millió forintos összköltségvetésű fesztivál állami támogatásának több mint a kétszeresét költötték el a városban (azaz mintegy 340 millió forintot).

A jövőt illetően elmondták, hogy a sikerre való tekintettel új szervezeti egységgel bővült a ZSÖK, hiszen az Europa Cantat közép-kelet-európai regionális központja Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözik, és a tavaly év során elindult délszláv regionális együttműködés és tágabb partneri kapcsolatok kialakításán dolgozik.

Emellett 2017 júliusában a pécsi felkészülést és debütáló koncertet követően észak-balkáni turnéra indul az UNESCO “Artist for Peace” címével kitüntetett World Youth Choir (Ifjúsági Világkórus), amelynek tagjai tíz napot töltenek el a baranyai megyeszékhelyen, hogy nemzetközileg is elismert szakemberek segítségével készüljenek fel a koncertturnéjukra.