6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsGettó: zenés színmű Haumann Péterrel

Gettó: zenés színmű Haumann Péterrel

Október 8-án új bemutató lesz a Pécsi Nemzeti Színházban: a Pécs2010-es program keretében mutatják be Joshua Sobol Gettó című drámáját. Az előadást Béres Attila rendezte, az egyik főszerepet Haumann Péter alakítja, az előadás zenéjét Jávori Ferenc írta, s közreműködik a Budapest Klezmer Band és a Pécsi Balett.

Joshua Sobol, az ismert drámaíró és rendező 1939-ben született Tel-Avivban. Diplomáját Párizsban szerezte, a Sorbonne-on végzett filozófia szakot. Első darabját 1971-ben mutatták be Haifában, ahol eleinte asszisztensként és drámaíróként, később művészeti vezetőként is dolgozott.

Az 1988-ban bemutatott A Jeruzsálem-szindróma című előadás oly mértékű tiltakozást váltott ki, hogy lemondott művészeti igazgatói rangjáról – azóta kizárólag az írásnak szenteli idejét. 1983 és 1989 között írta meg azt a három darabot (Gettó, Adam, Underground), amely a Gettó triptichont alkotja.

A Gettó az 1984-es haifai bemutatója után rövid idő alatt világhírűvé vált, elnyerte a David Harp-díjat, ezt követte a Peter Zadek által rendezett híres német előadás, amelyet az év legjobb külföldi darabjának választottak. Azóta több mint húsz nyelvre fordították le, és nagy sikerrel játsszák a világ minden részén.

A Pécsett október 8-án bemutatandó darab 1944-ben játszódik a vilniusi gettóban, ahol – feltételezés és a dokumentumok szerint is – működött valamiféle színház.

– Minden akkor kezdődött, mikor egy barátom javasolta, írjak egy rövid forgatókönyvet a II. világháború idején az Európában működő zsidó ifjúsági szervezetek tevékenységéről. A vilniusi gettó kapcsán rábukkantam a jelmondatra: ,,Egyetlen színház sem temető. Tehát kellett színháznak működnie a vilniusi gettóban” – írja a szerző.

A pécsi előadásban Haumann Péter, a frissen Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész alakítja az egyik főszerepet. A Gettó zenéjét Jávori Ferenc „Fegya” írta, az előadásokon közreműködik a Budapest Klezmer Band és a Pécsi Balett, valamint a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara. Az előadást Béres Attila rendezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő