Háborús és mindennapi hős – filmajánló

Szeptember 28-ig az Amerika Kapitány – Az első bosszúálló című akciófilmet, és a Srác a biciklivel című, koprodukciós drámát tűzi műsorára az Uránia Filmszínház.

hirdetés

Amerika Kapitány – Az első bosszúálló, amerikai akciófilm, vetítések kezdete: este fél nyolc

Steve Rogers elhivatott, ám rendkívül csenevész, többször is hiába jelentkezett a hadseregbe, hogy a németek ellen harcolhasson. Egy titkos kísérlet során szuperkatonává, Amerika Kapitányává avanzsálják – eleinte csak plakátfiguraként buzdítja az amerikai népet a harcra, később a fronton, gyakorlatban is megmutathatja, mire képes.

Az alkotás megosztotta mind a kritikusok, mind a nézők táborát. Egyesek szerint csupán tömegfilm, amely nem rendelkezik iróniával vagy drámaisággal – ahogy az a mai szuperhősök esetében megszokottá vált. A rajongók azonban örömmel nézték a nosztalgikus hangulatú, Indiana Jonest idéző főhős kalandjait.

Srác a biciklivel, feliratos belga-olasz-francia filmdráma, vetítések kezdete: délután hat óra

Cyrilt, a rosszcsont, tizenegy éves fiút apja árvaházba helyezi, mert a férfi belefásult eddigi életébe, s elköltözik a városból. A fiú hamarosan rájön, hogy nem ideiglenesen hagyták az intézetben: megszökik, és biciklijén nekivág a hosszú útnak, hogy megtalálja apját. Útja során találkozik a fodrász Samanthával, aki vállalja, hogy hétvégente gondját viseli a fiúnak. Közös élményeik során a fiatal nő szembesíti Cyrilt az élet olykor kegyetlen valóságával.

Jean-Pierre és Luc Dardenne filmje osztatlan sikert aratott a komoly művek rajongótáborában. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelölték, végül a Zsűri Nagydíjával jutalmazták a rendező testvérpárt alkotásukért.

Czimermann Zsuzsanna írása.