Hangverseny a Zene Világnapján

Október 1-jén, szombaton este hét órakor kezdődik a „Zene a zenéért” díszhangverseny a Kodály Központban, amely során a legnagyobb zeneszerzők műveit hallhatja a közönség.

A Zene Világnapján rendezendő, nagyszabású hangversenyen felcsendülnek Dietrich Buxtehude kantátái, J. S. Bach III. Brandenburgi szimfóniájának dallamai, valamint hallató lesz Mendelssohn II. „Dicsőítő ének” szimfóniája is.

A hangversenyen Bogányi Tibor karmester vezényletével fellép a Pannon Filharmonikusok, valamint Gyöngyösi Levente csembalóművész. Az estén közreműködik továbbá Celeng Mária (szoprán), Bazsinka Zsuzsa (szoprán), Szigetvári Dávid (tenor) és Antal Mátyás vezetésével a Nemzeti Énekkar.

A három kiemelkedő zeneszerző a történelmi események folytán kapcsolatban állt egymással. Bach alig húszéves korában hosszú utazásra vállalkozott, hogy találkozhasson az akkor elismert orgonistával, Buxtehudeval, s tanuljon tőle. Bő egy évszázaddal később Mendelssohn egy családi hangverseny alkalmával bukkant rá Bach munkáira, amelyek akkoriban kis híján feledésbe merültek. Neki köszönhető, hogy Bach nevét a mai napig ismerik.

A Zene Világnapját idén 34. alkalommal ünneplik a különböző nemzetek. Az ünnep Yehudi Menuhin, az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának egykori elnökéhez köthető, aki a hetvenes évek közepén, Torontóban a zene ünnepévé választotta október első napját.

Czimermann Zsuzsanna írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés