Harry Potter-ihletésű tárlatvezetés a pécsi Modern Magyar Képtárral

Hamarosan talán újra minden a régi kerékvágásba kerül, ezzel együtt megnyithatnak szeretett pécsi múzeumaink is. Egy biztos, hatalmas várakozás övezi az állandó kiállítások viszontlátását, azonban erre még egy kicsit várnunk kell. Addig is elolvashatjuk a Modern Magyar Képtár nyitásra váró színes, Harry Potter-ihletésű egyedi, elgondolkodtató tárlatvezetését.

„Ahogy a Harry Potter-könyvekben az iskola folyosóin a festmények alakjai kilépnek a képek kereteiből, hogy látogatást tegyenek egy másik kép terébe, úgy a pécsi Modern Magyar Képtárban ezekre a látogatásokra, véletlen találkozásokra most szintén nagy lehetőségek nyílhatnak” – olvashatjuk Modern Magyar Képtár remek tárlatvezetésének első soraiban.

Közben felvetődik az a kérdés is, mi történik a műalkotásokkal, ha a létezésüket meghatározó múzeumok zárva vannak, nem nézhetjük meg őket. A válasz erre az, hogy a műalkotás a látogatók tekintete nélkül, zárás után is műalkotás marad, annak ellenére, hogy csak akkor „lehet” szobor és festmény valami, ha valaki ránéz. „Mert nincsenek sosem látott műalkotások” – csak épp nagy a csönd a termekben a látogatók nélkül.

Az izgalmas nyitásra váró ajánlóban olyan nagyszerű, ismert művészek munkái szerepelnek, mint Perlrott Csaba Vilmos Fürdőző fiúk, Rippl-Rónai József
Park aktokkal, vagy Iványi Grünwald Béla Nagybányai táj a Gutinnal című festménye.

Iványi Grünwald: Nagybányai táj a Gutinnal (A kép forrása: wga.hu)

Az írás ide kattintva olvasható el.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés