Hatalmas bulit szerveznek a pécsi rockabillysek!

A Flip, Flop and the Flyers zenekar ötvözi a hagyományos rock and roll és a rockabilly-elemeket a mai hangzással. A pécsi banda 10 éves jubileuma alkalmából nagyszabású koncertet szervez június 1-én az E78 koncertteremben. (x)

A rockabilly az egyik legkorábbi és legmeghatározóbb rock ‘n’ roll zenei műfaj, amely az 1950-es évek Amerikájában bukkant fel. A műfajt végig az eredeti megalkotója, Elvis Presley uralta, és jelentős befolyással bírt a későbbi rockzenére és popkultúrára, így a pécsi bandára is, akik születésnapjukra különleges koncerttel készülnek. Az együttes frontemberét, Fekete Attilát kérdeztük. 

– Mikor és hogyan alakult a Flip, Flop and the Flyers rockabilly combo?

– Hát, ennek jó kis története van… 1984-ben, 16-17 évesen csináltunk egy kis pécsi zenekart, aminek a neve Teddies volt. Az ihletet a Stray Cats együttes adta, mely az újhullámos 80-as évek korszakában egy rockabilly zenekar, amely az 50-es éveket hozta vissza, újragondolt hangszerelésben. A Teddies három általános iskolás évfolyamtársból állt (mint ahogy egyébként a Stray Cats is iskolatársakból összeállt csapat). Fekete Attila – dob, Tancsik Lajos – basszus, Szokolai Zsolt – gitár. Abban az időben nem volt Pécsett ilyen zenekar. Nagyon élveztük – mesélt a kezdetekről Fekete Attila. Aztán 19 éves korukban Dudás Ákos lett a gitáros. Azonban a katonasággal, főiskolával és a családalapítással befejeződött ez a korszak, szétment a csapat.

– Dudás Ákos 2009-ben – több mint 20 évvel a hangszerek letétele után – egy lábtörés otthoni magányában kitalálta, hogy mi lenne, ha újra zenélnénk? Összejöttünk hát, és már felnőtt fejjel, szépen felépítettük magunkat. Az 50-es évek rock and roll, rockabilly zenéjét játsszuk, mai hangulatban és hangzással, de mégis autentikus köntösben. Ez a 2009-es újrakezdés a Flip, Flop and the Flyers 10 éves múltja. 2010-től rendszeresen játszott a csapat a budapesti Amigo Klubban, ami ennek a zenei világnak a fellegvára, aztán élő adásban a Balatoni Nyár műsorban, sok ezer ember előtt nagyobb fesztiválokon (Pécsett több alkalommal is), külföldön – mondta a zenész. A mostani felállás: Fekete Attila – dob, Tancsik Lajos – bőgő, Rébék-Nagy András – zongora, Temesi Zsolt – gitár, és Horváth Fruzsina ének.

– A névválasztás mit tükröz?

– A csapat sokat gondolkodott, hogy hogyan tudja már a nevében jól megjeleníteni azt, amit képvisel, az 50-es évek világát. Jó pár ötlet felmerült, míg végül egy Big Joe Turner-dalban megtaláltuk, amit kerestünk. A dal címe: Flip, Flop and Fly. Ennek a szövege jól visszaadja a rock and roll életstílus jegyeit. Annyiban tettük ezt még autentikusabbá, hogy ráhúztuk az 50-es évek sablont a névre. Akkoriban szinte minden zenekar igyekezett valahogy így nevezni magát: Buddy Holly and the Crickets, Johhny and the Hurricanes, Bill Haley, and the Comets, Gene Vincent and the Blue Caps. Mi azonban nem egy „névre” akartuk felfűzni a zenekart, hiszen minden tag egyformán fókuszban van, gitáros, bőgős, dobos, énekes egyaránt, ezért így lettünk Flip, Flop and the Flyers – mesélte a dobos.

– Mivel készül a banda a 10 éves koncertre?

– Jó hangulattal, jó zenével… Egy táncolós, bulizos 50-es évek hangulatú bulival. Ez így evidenciának tűnik, de azért mégsem minden a szokásos. Legtöbbje a daloknak, amiket játszunk, jól ismertek, de nem abban a formában, ahogy az tőlünk elhangzik. Billy Idol Rebel Yell című sikere megszólal rockabilly-tempóban, ahogy a Tainted Love is a Soft Celltől, vagy a Bitch, ami Meredith Brooks dala 1997-ből, a Je Veux (Zaz) 2010-ből és így tovább. És igazi bulis dalokat játszunk, mint a Hit the Road Jack, Summertime Blues, Americano. Nagyon szeretnénk óriási hangulatot teremteni, és ünnepelni. A 10 év, az 10 év. Ez a mai zenei pályán talán még többnek is számít, mint anno… Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit (is) a június 1-én, az E78-ban megrendezett „10 éves a zenekar” koncertre – így Fekete Attila.

További információ a rendezvényről IDE kattintva érhető el.

Íme egy kis ízelítő videó, melyben a zenekar a rocknagymama, Tina Turner örök klasszikusát adja elő:

(x)

Hirdetés