6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletHatalmas kormánytámogatást kapott Pécs!

Hatalmas kormánytámogatást kapott Pécs!

Csaknem 1,9 milliárd forinttal támogatja a kormány a pécsi Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok működését, derül ki a 2018-as költségvetésből, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2010 előtt csak fővárosi intézmények kaptak a központi költségvetésből külön nevesített támogatást, mostanra viszont már pécsi intézmények is bekerültek ebbe a körbe, hiszen – mint Magyarország jövő évi költségvetéséből kiderül – az előző évekhez hasonlóan 2018-ban is jut külön forrás a helyi kultúra támogatására.

Méghozzá nem kis összeg: csaknem 1,9 milliárd forintot (egészen pontosan 1,870 milliárdot) különítettek el erre a célra az országos „kasszából”. Mint az ismert, amióta Orbán Viktor kormányfő és Páva Zsolt polgármester aláírta a Modern Városok Program pécsi támogatásairól szóló megegyezést, erre a pénzre minden évben biztosan lehet számítani. A támogatás, ahogy az a legutóbbi Magyar Közlönyből kiderül, a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok működésére, színvonalas programokra fordítható.

A Kodály színvonalas programjaira is jut

Őri László, Pécs alpolgármestere a jövő évi költségvetés elfogadását követően azt hangsúlyozta lapunknak, hogy a kormány 2010 óta minden területen partnere Pécsnek, e támogatásban is megnyilvánul mindez.

– A kormány és a város között létrejött szerződés azt mutatja, hogy Magyarország egyik legértékesebb kulturális öröksége és infrastruktúrája méltó arra, hogy központi állami támogatásban részesüljön – közölte Őri László. – A Zsolnay Örökségkezelő NKft.-nek évről évre biztosított kiemelt nemzeti támogatás segítségével garantálni tudjuk, hogy Pécsett, a kultúra városában rendszeresek maradnak a magas minőségű, turisztikai hatásokat is generáló programok.

A Pannon Filharmonikusokat is támogatják

Hoppál Péter államtitkár úgy vélekedik, ez a támogatás egyben a pécsi közönség elismerését is jelenti.

– Örömmel és büszkeséggel tölt el a plusz támogatás, melyet a kormány pécsi kulturális célokra évről-évre nyújt, hiszen ez a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Kodály Központban, illetve a Pannon Filharmonikusok által végzett, magas színvonalú munka elismerését jelenti – hangsúlyozta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő. – Ugyanakkor ez a pécsiek kultúraszerető közönségének elismerését is bizonyítja, amely lelkesedésével, nyitottságával, minőségi kulturális értékekre való fogékonyságával folyamatos ösztönzést ad a kultúraszervezőknek és a művészeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő