Haydn és „A lélek gyökerei”

A szimfónia és a vonósnégyes mestereként számon tartott Joseph Haydn egyházzenei munkásságának gyökereibe vezette be a hallgatóságot a Pécsi Szimfonietta és a Heidelbergi Madrigálkórus szeptember 4-én. A Pécs-Kertvárosi Református Templomban megtartott közös hangversenyen a C-dúr „Cecília” misét adták elő. Másnap, a Barbakán várároknál az Arco Trió „A lélek gyökerei” című lemezbemutató koncertjén baranyai nemzetiségi altatódalokat énekeltek a Pán Balkán Art Piknik keretében.

Fotó: Bublik Róbert

A Pannon Filharmonikusok szimfonikus kamarazenekara, a Pécsi Szimfonietta június elején már adott egy nagy sikerű koncertet a Gyárvárosi templomban, ahol zárásként Haydn Medve szimfóniája szólalt meg a régizene legjobb tradícióit idéző előadásban.

Mostani koncertjükre Gergely László koncertmesterrel készültek fel egészen magas színvonalon, Haydn egyik Pécsett ritkán hallható egyházzenei remekének, a vélhetőleg 1766-ban komponált C-dúr „Cecília” misének előadására, melyet a koncertmester személyes kapcsolatai révén a Heidelbergi Madrigálkórussal adtak elő.

Az 1971-ben alapított német együttes 2007-ben már szerepelt az akkori európai kulturális fővárosban, Nagyszebenben. A két város együtteseinek közös szereplése rangos zenetörténeti tett volt, melynek révén a fiatal Haydn a barokk hagyományokra és Bachra visszatekintő, de már sok önálló vonást felmutató egyházzenei stílusába nyerhettünk betekintést.

A megbízható, jó teljesítményt nyújtó zenekar mellett a koncertet vezénylő Michael Sekulla által vezetett német kórus 30 fős létszámát meghazudtoló, ízlésesen erőteljes dinamikával megfelelő alapját adta a miseszöveg kibontásának. Talán egy-két helyen lehetett volna árnyaltabb is a hangzás.

A négy fiatal szólista: Barabás Annamária (szoprán), Simon Krisztina (alt), Szerekován János (tenor) és Bakonyi Marcell (basszus) mind egészen kiváló hangi adottságokkal rendelkeznek, a szoprán és a tenorista zeneileg is rendkívül magas színvonalat produkált.

Különleges zenei élményt jelentett az Arco Trio „A lélek gyökerei” című lemezbemutató koncertje, melyen baranyai nemzetiségek német, székely, szerb, cigány és horvát altatódalait adták elő, az azokat gyűjtő és vetített formában közzétevő Rozs Tamás zeneszerző, csellista sokszínű feldolgozásaiban. Az alapot természetesen az Arco etnojazz világa adta, melyben a sokszínűen játszó-éneklő zenekarvezető mellett a hegedűjét pengetős és ütőhangszerként, de vonójával is virtuózan kezelő Kovács Márton is főszereplő volt.

Ugyanígy különösen szép tónusú szaxofonhangjával remekelt Gáspár József. De ezúttal két ragyogó énekesük is akadt Felcser Judit és Kiss Edit személyében, akik közül előbbi egészen tökéletesen illeszkedett az etnohangzásba. A két német altató kissé Haydnt idéző, Rozs Tamás-féle vonósnégyes átültetésében pedig a Pannon Filharmonikusok muzsikusai: Pothorszky Tünde, Zsoldos Attila, Pálmai Ilona és a csellista Gácsik Veronika voltak a produkció „klasszis” teljesítményt nyújtó klasszikus partnerei.

Kovács Attila írása.