8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKoncertHegedűművész csodagyerekek érkeznek Pécsre, hogy a Pannon Filharmonikusokkal zenéljenek

Hegedűművész csodagyerekek érkeznek Pécsre, hogy a Pannon Filharmonikusokkal zenéljenek

A pécsi zenekar a 100 éve született világhírű hegedűművész és tanár, Varga Tibor előtt tiszteleg két koncerttel. Igazi zenei különlegesség, hogy a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Varga Gilbert – édesapja munkásságát megidézve –, több hónapig tartó „kutatómunka” után a világ legjobb tizenéves hegedűvirtuózai közül ötöt kért fel az együttműködésre. Négy fiatal érkezett meg és már próbálnak Pécsett. Két hangversenyt adnak Magyarországon, az elsőt a Kodály Központban, a másodikat a Zeneakadémián.

Varga Tibor neves hegedűművész, karmester és nemzetközi szintű zenepedagógus volt, ugyanakkor emigrációja miatt idehaza kevéssé ismerték, így a Pannon Filharmonikusok koncertje hiánypótló a magyar zenei életben – derül ki a Pannon Filharmonikusok közleményéből.

Mint írják, Varga maradandó nyomot hagyott munkásságával, több francia és svájci város tiszteletbeli polgára, továbbá Németország, Franciaország, Svájc, valamint hazánk is több magas kitüntetésben részesítette. Nagyon korán elkezdett muzsikálni, tízévesen hegedűversenyt játszott, felvették a Zeneakadémiára, világszerte turnézott.

Varga Tibor

[su_quote]Talán egy éve született meg a gondolat, hogy apám munkásságára méltón megemlékezzünk. Most lenne 100 éves. Eleinte nem tudtam, miből induljak ki. Nagyon érdekes személyiség volt, nem volt könnyű ember. De jellemző volt rá, hogy mindig a jövőre gondolt, munkásságával azt építette. Olyan ember volt, aki halála napján is fát ültet, hogy a jövőt éltesse. Ő lenne az első, aki azt mondaná, hogy ebben az ünneplésben nem én vagyok fontos! Mi a fontos? A jövő generáció, a mai fiatal muzsikusok, akik magukban hordozzák az ígéretes zenei jövőt[/su_quote]

– idézi fel Varga Gilbert, a PFZ karmestere.

Így született meg a terv, hogy gyermek hegedűművészeket kérjen fel egy-egy koncertre, melyre minden fellépő művész egy zenekari darabot, versenyműtételt hozhat, amivel bemutatkozik a közönségnek.

A világ különböző pontjairól érkeznek a fiatal tehetségek.

A kis művészek az internetről egyébként már ismerik egymást, de így négyen még soha nem találkoztak, számukra is különleges alkalom lesz, hogy személyesen figyelhetik meg egymás játékát.

A svájci Edna Unseld Anne-Sophie Mutter hegedűművész gyermekhegedűjén játszik, sokat duózik barátnőjével, kedvenc darabjaik a Cigánymelódiák és a Scherzo tarantelle.

Laurentia Jinan Woo az Egyesült Államokban élő dél-koreai fiatal, korát meghaladóan egyszerű és bölcs játék jellemzi, ő is nagy zenekarokkal játszik, már négyévesen felvételt nyert a Hong Kongi Előadóművészeti Akadémia ifjúsági tagozatára.

Mariam Abouzahra Bécsben él, édesanyja magyar, édesapja pedig egyiptomi zeneművész, ő háromévesen kezdett hegedülni, hatévesen lépett először zenekarral színpadra, a Bécsi MGW Zenekar koncertmestere.

Seohyun Kim a dél-koreai Szöulban született és ötévesen kezdett hegedülni, szimfonikus és kamarazenekarok kíséretével nyolcéves kora óta rendszeresen fellép.

A koncerteken fellépő fiatal hegedűművészek pályájuk elején tartó tehetségek, mégis játékukban ott hordozzák a legendás magyar hegedűiskola évszázados hagyományát.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy bemutathatom ezt a ragyogó tehetségű négy hölgyet, le vagyok nyűgözve. Viszont tisztáznunk kell, hogy ez nem verseny! Ez egy gyönyörű pillanat, amikor Magyarországon színpadra lépnek ezek az elképesztő virtuóz fiatal művész, hogy a játékukban gyönyörködhessünk” – idézi a közlemény Varga Gilbertet.


A 210 éves zenekar elismerve a szakemberek áldozatos munkáját, 210 pedagógus számára díjmentes belépést biztosít a hangversenyre Budapesten és Pécsett, ezzel adva további inspirációt a munkájukhoz, megköszönve mindennapi munkájukat.
A [email protected] e-mail-címen tudnak az érdeklődők belépőjegyet igényelni.

Október 14-én 19.00-kor lesz a koncert a Kodály Központban, október 18-án pedig a Zeneakadémia nagytermében 19.30-kor kezdődik Varga Tibor 100 címmel az emlékhangverseny, amelynek gazdag műsora a művészpalánták komoly repertoárjából állt össze, az est házigazdája Bősze Ádám lesz.

Íme a pécsi program:

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr rondó (K.373)
Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov: Az aranykakas – fantázia
Manuel de Falla: La vida breve (Rövid élet) – I. spanyol tánc
Ludwig van Beethoven: F-dúr románc, Op. 50
Franz Waxman: Carmen-fantázia
Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr hegedűverseny (K.207)
Camille Saint-Saëns: III. (h-moll) hegedűverseny – I. tétel
Fritz Kreisler: Liebesleid (Szerelmi bánat) Kínai tamburin
Ernest Chausson: Poéma, Op. 25

Hegedűn közreműködik: Edna Unseld, Laurentia Jinan Woo, Mariam Abouzahra és Seohyun Kim, vezényel: Varga Gilbert.

További részletek a koncertekről és Varga Tibor részletes életrajza itt és itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő