Hirdetés

Októberben indult el a Zsolnay Kert című nagyszabású, ingyenes programsorozat, amelynek keretében 18 hónapon át szemezgethetünk a díjmentes programokból a Zsolnay Kulturális Negyedben. Ezek között szerepel kettő, amelyek az év ezen szakaszában elsőre talán meghökkentőnek tűnnek, de Mosonyi Éva népi iparművész tojásíró bemutatja, hogy miért érdemes akár novemberben is eljönni hímes tojást díszíteni és digitalizálni.

– Kétféle foglalkozást tart a projekt keretében: hímes tojás díszítése és hímes tojás digitalizálása. Mi a tojásírás kulturális háttere?

– A tojásírás évszázados hagyománnyal bír a Kárpát-medencében. Sajátos technikája van, amivel minden háziasszony elkészítette a saját hímes tojásait húsvét előtt, nagyon precízen, átgondoltan, hiszen a különböző mintáknak is jelentése és jelentősége van. A tojás önmagában is egyetemes szimbólum: az élet keletkezését, az örök életet és a feltámadást társítják hozzá.

– Pontosan milyen technikát próbálhatnak ki a foglalkozásra látogatók?

– Speciális eszközzel – amit sokféleképpen neveznek: íróka, gica, kice – felvisszük a forró viaszt a tojás felületére. Az eljárás a batik technikán alapul, hiszen azt a részt, amit a viasszal letakarunk, nem fogja meg a festék és az eredeti héj színe adja a mintát.

A digitalizálós programon pedig ezeket őrizzük meg az utókornak. Az elkészült hímes tojások mintáját nehéz lerajzolni a térbeliség miatt, ezért van egy szerkezet, ami megforgatja a tojást, közben rengeteg fotót készít, amiket egy program mozgóképpé változtat. Ezzel tudjuk megőrizni a mintakincset. Aki szeretné, megkapja a videót a saját tojásáról, de a két program egymástól függetlenül is látogatható. Akit csak a digitalizálás érdekel, annak adunk múzeumi másolatokat, amiket digitalizálhat.

– Kinek ajánlottak a programok és szükséges-e előzetes tapasztalat?

– Várunk 9-től 99 éves korig mindenkit, akár iskolás vagy nyugdíjas csoportokat is. Nem szükséges semmilyen gyakorlat, már az első próbálkozás garantáltan sikerre vezet. Ugyanakkor olyanokat is várunk, akiknek már van gyakorlata, mert ők tovább csiszolhatják a tudásukat. A foglalkozás 2 órás, minden pénteken délután 15 és 17 óra között, heti váltásban zajlanak az Ignác házban.

– Mi az az apropó, amiért most, a tél közeledtével is érdemes hímes tojásokkal foglalkozni?

– A szellemi kulturális örökség nemzeti listája minden évben bővül, 2019-ben felkerült rá a tojásírás élő hagyománya Magyarországon, ez nagy büszkeség a tojásíróknak. Igaz, hogy húsvét még messze van, de most kell gyakorolni, hogy mire jönnek a locsolók, saját hímes tojással várhassuk őket. Nem beszélve arról, hogy ez nem egy egyszerű ajándéktárgy, amit húsvétkor átnyújtunk, pláne nem egy asztali dekoráció, hanem kultikus jelentőségű szokástárgy, aminek a locsoláson kívül is nagy jelentősége volt a népi kultúrában, így érdemes folyamatosan ápolni, életben tartani e hagyományt.

A húsvétra persze külön készülünk: virágvasárnap lesz egy nagy húsvéti rendezvény a Zsolnay Negyedben, ahol bemutatjuk a foglalkozásokon készült hímes tojásokat az első lépéstől a többszínű tojásokig.

Részletek és időpontok:

https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/himes-tojas-diszites

https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/himes-tojas-digitalizalas

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét