Horvátok lepik el a pécsi belvárost

Szeptember 19.-én délután újra táncosokkal és tamburicák hangjával telnek meg Pécs belvárosának utcái, a Nemzetközi Horvát Fesztivál felvonulása újra elindul a Kossuth tértől a Széchenyi téren át a Dóm térig.

A fesztiválnak éppen az az erőssége, ami máshol talán gyengeség: nem változik, a hagyományost, a múltban egykor eleven és sokszínű folklór világát mutatja meg mintegy villanófényben, pár órára. A csoportok a horvát nyelvterület országaiból érkeznek; két-két együttes jön Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából és a hazai horvátok, mint házigazdák is két csoporttal lesznek jelen.

Az események sorában délután 3-kor van a felvonulás, amely a Széchenyi és Dóm téren rövid táncbemutatók idejére megáll egy időre. Este 7-kor a Dóm téren gálaműsor, majd 9-től horvát táncház és mulatság zárja a programot.

Amikor ebben a megidézni kívánt régi világban egy-egy csoport vendégségbe érkezett másokhoz, a szíves-látás mellett mindig feltűnt valahol egy tábla: Dobro došli, naši mili gosti! (Isten hozott, kedves vendégeink!). A vendéglátó Tanac Kulturális Egyesület és Pécs városa is így üdvözli a vendégeket és reméli, a fesztivál táncosnak, zenésznek, közönségnek maradandó élménye lesz.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés