Húsvéti tojásokkal emlékeznek Zsolnay Vilmosra

Zsolnay Vilmos előtt tisztelegve közel kétezer kézzel festett hímes tojást állít ki Mosonyi Éva iparművész a pécsi a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontjában a húsvéti ünnepek alatt.

Nem véletlen a darabszám, hiszen a művész így kívánja felhívni a figyelmet Zsolnay Vilmos születésének közelgő, április 19-i évfordulójára. Az április 7. és 9. között látogatható kiállítás nemcsak díjmentesen megtekinthető, de szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 12 óra között bárki megfestheti a saját húsvéti tojását a népi iparművész segítségével.

Mosonyi Éva a távirati iroda kérdésére válaszolva elmondta: a Kárpát-medencében alkalmazott technikák alapján festette meg a tojásokat, a kiállított alkotások mindegyike a hagyományos minták alapján készült. Hozzátette: a tojásokat az elmúlt öt évben alkotta meg.

A művész beszámolt róla: mintegy 40-45 éve őrzi, egyben örökíti és népszerűsíti a különböző tojásfestéses hagyományokat és technikákat, tíz éve pedig aktív kutatómunkát is folytat. Úgy vélekedik, a tojásfestés a magyar népművészet fontos részét képezi, ezért tenni kell fennmaradásáért. Mosonyi Éva ezért rendszeresen tart foglalkozásokat az ország több városában, gyerekeknek és felnőtteknek is megtanítva a tojásfestést.

A műfaj egyik legfontosabb szakértőjeként több éve önzetlenül kutatja is a különböző tájegységek tojásmintáit. Ennek az értékmentésnek köszönhetően a nagymamájától megtanult, „kékesdi” mintákon túl már több mint 2000 különböző mintát írt friss tojáshéjra, létrehozva ezzel az úgynevezett Hímestojás Mintakincstárat, amely egyedülálló az országban.
Az iparművész nem először kezdeményez hasonló kiállítást, 2010 húsvétján 2010 tojása volt megtekinthető Pécsen.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés