Isztambulba utaznak Csontváry munkái

December közepéig Isztambulban, Európa egyik idei kulturális fővárosában vendégeskednek Csontváry Kosztka Tivadar képei. Az életmű ilyen távoli szerepeltetésére több mint másfél évtizede nem volt példa. A török nagyvárosban harminckilenc alkotást tekinthetnek meg a látogatók.

Csontváry halhatatlan alkotásai a Pécs2010 Európa Kulturális fővárosa program keretében szerepelnek Európa és Ázsia határmezsgyéjén, az egykori Kelet-Római Birodalom fővárosában. „A tárlat összeállításakor csak a legmonumentálisabb darabokat kellett itthon hagyni” – magyarázza Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának kurátora.

Így az október huszadikán nyíló kiállításon csak a Bábelt, a Mária kútját, a Tátrát és a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képeket nem tudták kiállítani, egyébként a mester Pécsett látható olajfestményei a Nemzeti Galéria további öt képével kiegészülve tekinthetők majd meg.

Mint azt Sárkány József magyarázta, az isztambuli Pera Múzeum látogatóinak újdonságot jelenthetnek a képek, hiszen Csontváry alkotásait csak a művészet iránt elkötelezetten érdeklődők ismerik. A mester stílusa azonban nem lesz idegen a kis-ázsiai kultúrakedvelők számára, hiszen az alkotások jó része a közelben, a művész által a közelben szerzett élmények alapján jött létre.

A törökök a tárlat kapcsán katalógust is készítenek, tette hozzá a főmuzeológus, így maradandó nyoma is marad a képek vendégszereplésének. Mint azt Sárkány József hozzáfűzte, legutóbb több mint tizenöt évvel ezelőtt volt rá példa, hogy ennyi Csontváry-képet egyszerre állítsanak ki külföldi városban, így egyedülálló a mostani lehetőség Pécs és a pécsi művészet történetében.

Bár megállapodás még nem történt, a megyei múzeum a Ruhr-vidék városainak is felajánlaná a kollekciót, így könnyen lehet, hogy a jövőben más kulturális fővárosba is eljutnak az alkotások.

Forrás: Pécs2010 Sajtóiroda

Hirdetés