13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaItt a POSZT 2014-es felhívása

Itt a POSZT 2014-es felhívása

Közzétették a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) jövő évi felhívását: a fesztivált 2014. június 5. és 14. között rendezik meg, a válogatásban a 2013. március 1. és 2014. február 28. közötti bemutatók vehetnek részt.


A POSZF Kft. tulajdonosai – Pécs városa, a Magyar Színházi és a Magyar Teátrumi Társaság – MTI-hez hétfőn eljuttatott felhívása szerint az idei POSZT versenyprogramját március 8-án jelentik be, március 1-jén pedig már elkezdik munkájukat a jövő évre válogató szakemberek.

Mint írják, a két szakmai szervezet megegyezett a 2014. évi POSZT válogatóiról, de nevüket csak a fesztivál március 8-i sajtótájékoztatóján hozzák nyilvánosságra.

A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük. Emellett bármely produkciót megnézhetik és meghívhatják, de az ajánlottak elsőbbséget élveznek. Ezért kérik a teátrumokat, szakmai szervezeteket, hogy éljenek a jelölés lehetőségével.

Az előadóművészeti törvényben meghatározott kategóriáknak megfelelően a nemzeti és kiemelt intézmények, valamint az állandó társulattal és repertoárral rendelkező határon túli magyar színházak két előadást jelölhetnek, a regisztrált előadóművészeti szervezetek, valamint az állandó társulattal és repertoárral nem rendelkező határon túli színházak egy előadást javasolhatnak.

A nem regisztrált és nem a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) tagjaként működő formációk jelentkezéséhez a Magyar Színházi Társaság, illetve a Magyar Teátrumi Társaság két tagszervezetének ajánlása szükséges.

Mint a felhívásban írják, lehetőség szerint olyan előadásokat javasoljanak, amelyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszóhelyén (nagyszínház, kamara-, stúdió- és szobaszínház) megvalósíthatóak, illetve stúdióelőadások esetén legalább 100 fős nézőtér kialakítható a játéktérben.

A jelölések folyamatosak, az utolsó határidő 2014. január 15. A javaslatokat a Magyar Színházi Társaság titkárságán várják.

A színházi szakma 2013-as seregszemléjét június 6. és 15. között látja vendégül Pécs. A válogatásban a 2012. március 1. és 2013. február 28. közötti bemutatók vehetnek részt, az idei versenyprogramot Solténszky Tibor dramaturg és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész állítja össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő