Izgalmas beszélgetésekkel jön a Pécsi Ünnepi Könyvhét

Szeptember végén igazi csemege vár az irodalom szerelmeseire: jön a Pécsi Ünnepi Könyvhét. A koronavírus miatt őszre szervezett rendezvénysorozatra szerte az országból érkeznek írók és költők és számos új kötetet is bemutatnak.

A Pécsi Ünnepi Könyvhetet szeptember 17-e és 20-a között szervezik meg a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az eseményt a Jelenkor folyóirat és a Csorba Győző Könyvtár közösen szervezi.

– Egy hiánypótló rendezvény lesz ez, ami a Csorba Győző Könyvtárral közösen pattant ki a fejünkből – mondta lapunknak Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. – Nem méltó Pécs nagy kulturális múltjához, hogy nélkülözzön egy, a Könyvhéthez hasonló rendezvényt. Az ilyen jellegű rendezvények általában júniusban, a POSZT-tal kicsit átfedésben zajlanak mindig, ám az akkorra tervezett programok a vírushelyzet miatt elmaradtak. Most a nyáron az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete) kitűzte a szeptember végi időpontot, a könyvhét megrendezésének lehetőségére. Nemrég kiderült, hogy a fővárosi rendezvények elmaradnak, nálunk viszont ugyan kisebb programokkal, de le fog zajlani a Pécsi Ünnepi Könyvhét.

Ágoston elmondta, az Ünnepi Könyvhéten szóba kerülnek olyan új kötetek, melyeket már tavasszal-nyár elején kiadtak, csak mivel az országos rendezvények elmaradtak, nem mutathatták be őket, illetve olyanok is, melyek csak hamarosan fognak megjelenni. Most két olyan pécsi kötetet is felkonferálnak, ami csak pár hét múlva fog megjelenni, Kiss Tibor Noé és Milbacher Róbert alkotásait.

Különleges beszélgetésekre számíthatunk

Pécsre látogat Tompa Andrea, kolozsvári születésű írónő, aki már sokadik éve él Magyarországon, most pedig már nyáron (az eredeti könyvhét időpontjára időzítve) megjelent sokadik fontos kötete.

– Tompa nagy érdeme, hogy a „határontúlisághoz” való viszonyulást, a „se itt-se ott” létet nem a bús kesergés, a nosztalgia itatja át, hanem előremutató módon írja meg, felvetve a kérdést, hogyan is lehet ezt az „állapotot” bárkinek is a javára fordítani? – mondta Ágoston Zoltán. – Tompa művészetét távoli, egy érzékletesebb párhuzamba lehet állítani Kertész Imréével, aki úgy fogalmazta meg az auschwitzi borzalmakat, hogy annak ismerete már egy új kultúra bázisát képezze, ami ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában nem lép már ugyanarra az útra.

A főszerkesztő szerint a kolozsvári írónő regényei érdekesek, a tényeket maradéktalanul közli, ugyanakkor a következtetéseket az olvasóra bízza. Nem rágja szájba a dolgokat, másfajta megközelítést alkalmaz, ami revelatív tapasztalatot okozhat az olvasóknak.

– Megemlíteném még Meliorisz Bélát, aki idén töltötte be 70. életévét. A költő egész életét ebben a városban élte le irodalmárként és tanárként egyaránt, fiatalok generációival szerettette meg az irodalmat. Új verseskötetének megjelenése a járványidőszakra esett, most fogjuk pótolni a bemutatását, a könyv már megjelent a fővárosi székhelyű Jelenkor kiadónál.

Ágoston elmondta, a Pécsi Ünnepi Könyvhét záróeseménye a Zoltán Gáborral való beszélgetés lesz. Ő azzal a meglepő és érdekes ötlettel állt elő, hogy átböngészi az 1944-es év verstermését, és egymás mellé teszi őket.

– Itt mindenféle érzületű és politikai állásfoglalású műveket lehet felvonultatni, egy különös tabló rajzolódik ki. A szerző maga is értelmezi a dolgokat és górcső alá veti, a vészterhes időkben mennyire jelent meg a versekben a társadalmi élet.

– Próbáltunk egy összetett programot megszervezni, napi két beszélgetéssel – egy délutáni és egy kora esti. Az események a Művészetek és Irodalom Házának belső udvarán, a Hild-udvarban zajlanak majd, reméljük jó időnk lesz. Természetesen ügyelünk a kellő távolságtartásra is, az épületbe pedig az új protokoll szerint csak maszkban lehet belépni. Úgyhogy az elvárt szabályok betartásával gond nélkül le lehet majd vezényelni az eseménysort.

Az eseményről bővebben tájékozódni az esemény Facebook-oldalán lehet.

Kiemelt képünkön a 2019-es könyvhét.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés