10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapArtIzgalmas kiállítás nyílik a pécsi szobrászatról

Izgalmas kiállítás nyílik a pécsi szobrászatról

Március 4-én izgalmas kiállítás nyílik meg a Modern Magyar Képtárban Amerigo Tot és a pécsi szobrászat címmel. A megnyitón kerekasztal-beszélgetés is lesz, melyre várják az érdeklődőket.

Amerigo Tot és a pécsi szobrászat címmel a művész kiállítását megnyitó kerekasztal-beszélgetésen Miklya Gábor, Németh Pál, Nyári Zsolt, Pál Zoltán és Rigó István szobrászművészek, valamint Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztályának vezetője vesznek részt.

Amerigo Tot művészete összekapcsolja a modernitás két pólusát, az absztrakciót és a figuratív ábrázolást, különböző ideológiai irányú megrendeléseknek az alkotói szabadság kereteiben is eleget tett.

A most megnyíló kiállítás szükségképpen reflexió is a művész munkásságát bemutató 1978-ban Pécsett nyílt állandó kiállításra, és így a 70-es évek Magyarországának kultúrpolitikai szituációját muzealizálja. Mert „Amerigo Tot esetében a kétségtelenül magas szintű technológián túl nem a formaújító kvalitás, hanem maga a legendás, pikareszk életrajzi adalékokkal színezett személyiség, illetve a személyiségre felépített egykori szerep hangsúlyos, s az életmű művészi karaktere is ebből aktualizálható” – olvasható a kiállítás beharangozójában.

Helyszín és időpont: Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.) március 14. (szerda) 18.00

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő