Hirdetés

A pécsi Planetárium is csatlakozik a világméretű megmozduláshoz a csillagászat napján! Háromféle planetáriumi előadás és ingyenes távcsöves bemutató várja az érdekelődőket április 21-én a Zsolnay Kulturális Negyedben. 

A csillagászat napját 1973-ban, Kaliforniában ünnepelték először, azóta az esemény óriási népszerűségre tett szert. Szerte a Földön csillagászok ezrei – amatőrök és profik egyaránt – szerveznek programokat, távcsöves bemutatókat, előadásokat ez alkalomból. Céljuk, hogy az érdeklődőkhöz közelebb hozzák a csillagok varázslatos világát.

A csillagászat napja mozgó ünnep, a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik április végén vagy május elején. Idén április 21-én zajlanak a programok, amelyekhez a Zsolnay-negyed Planetáriuma is csatlakozik.

Napközben háromféle planetáriumi bemutatót láthatnak az érdeklődők. 11 órakor Helyünk a világegyetemben címmel vezetnek körbe a csillagok, csillagképek világában. Bemutatkozik a Föld mint égitest, a Naprendszer égitestjei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. Ez a képzeletbeli tér-idő utazás választ ad az érdeklődőknek a fizika és a csillagászat mai, a végtelen Univerzumról alkotott képéről. Az előadás 6 éves kortól bármely korosztálynak ajánlott.

A 15 órakor kezdődő Utazás a Marsra című bemutató a bolygó kutatásának történetét és aktuális eredményeit mutatja be, miközben a résztvevők repüléseket végeznek a kráterek, vulkánok és völgyek, valamint a 2012 augusztusában leszállt Curiosity marsjáró leszállóhelye fölött.

16 órakor kezdődik a legnépszerűbb planetáriumi bemutató, a Kalandozás a csillagos égbolton. A Digitárium segítségével pontos égboltképet kap a látogató; ennek változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatják fel az előadáson. A magas színvonalú látványtechnika minden elemét bemutatják az égbolton történő kalandozás során.

Derült idő esetén este 20.30-tól szakemberek segítségével az érdeklődők ingyenes távcsöves megfigyelésen vehetnek részt a Planetárium kupolája melletti területen, amely során látható a Vénusz, a Hold, és több tavaszi csillagkép.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét