Játékos tudomány: csak ezen a héten!

Aki tudja, milyen érzés önmagunkat milliószoros klónozásban látni; aki már próbára tette képességeit egy légágyú vagy lyuklabirintus révén, s látott hegynek fölfelé guruló kúpot, esetleg tartott a kezében olyan neoncsövet, amelyet egy üvegbúra belsejében keletkezett villám kapcsol fel, nos azok számára nem minden jelent újdonságot a Játékos tudomány – A fizika csodái című interaktív kiállításon – mindenki más azonban egyik ámulatból a másikba esik.

A természet törvényeit és jelenségeit mutatja be ugyanis szokatlan, látványos formában az az utazó tárlat, amely június 6-11. között Pécsett, a Szivárvány Gyermekházban látható és próbálható ki. Létrejöttét 2005-ben, a fizika évében Öveges József professzor kivételes egyénisége inspirálta.

A kiállítás nemcsak bemutatja a természeti törvényeket, hanem magyarázatot is ad a jelenségekre, mégpedig úgy, hogy a látogatók a kiállított eszközöket saját maguk működtethetik. E különleges, tudományos játszóház hamar kihívta az ifjabb tanulónemzedék és a felnőttek, köztük a természettudományos szakemberek figyelmét és elismerését is.

A korhatár nélkül ajánlott bemutató kiállítás hétfőn 11-18 óra, keddtől szombatig 8-18 óra között várja az érdeklődőket. További részletek a www.elme.uw.hu címen találhatók.

Hirdetés