5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaJégből készült alkotások a vonyarcvashegyi Jégszobrász Művésztelepen

Jégből készült alkotások a vonyarcvashegyi Jégszobrász Művésztelepen

Többségében a Balaton ihlette alkotások készültek az első alkalommal megrendezett Jégszobrász Művésztelepen, a különböző méretű jégtömbökből kifaragott művekből a vonyarcvashegyi strandon nyílt kiállítás szombaton.

A jeges műalkotásokat környékbeli művészek készítették fafaragására is alkalmas eszközökkel, vésők és fűrészek segítségével – mondta el Illésné Major Julianna, a vonyarcvashegyi Művelődési Ház igazgatója, a rendezvény ötletgazdája az MTI-nek.

Hozzátette: a településen húszéves múltra tekint vissza a nyári festő-, és szobrásztelep, idén hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a jégszobrász művésztelepet.

A meghívott művészek, akik eredetileg festők és szobrászok, most először dolgoztak jéggel. Többórás munkával a szabadban készítették el a többi között hattyút, gyümölcstálat, vagy sellőt formázó szobrokat az érdeklődők szeme láttára.
A szobrokhoz a Balatonból is hoztak jégtömböket, míg néhányan saját gyártású jéggel dolgoztak.

A jégszobor-kiállítás különlegessége az a sirály, amely valódi, jégbe fagyott halat tart a szájában, de látványos a Balaton gyümölcsei fantázianevet viselő, akril festékkel színezett sellőlány is.

A jégszobrászok alkotásai szombattól egészen sötétedésig ingyenesen megtekinthetők, a szobrokat ezt követően a strandon hagyják a szervezők. Csak az időjárás függvénye lesz, hogy meddig látogathatók – mondta Illésné Major Julianna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő