Kék papagájtól a zöld szuperhősig

Szeptember 29. és október 5., azaz csütörtök és jövő hét szerda között az Uránia Filmszínház műsorára tűzi a Rio című rajzfilmet, a Zöld Lámpást és az „Így ért véget a nyaram” című alkotást.

Rio, brazil-kanadai-amerikai animációs vígjáték, vetítések kezdete: délután négy óra

Azúr, az elkényeztetett, Minnesotában élő papagáj kerül mindent, ami veszélyes, megterhelő, vagy feleslegesnek tűnik az életében – ebbe a listába tartozik a repülés és a szabad élet fogalma is. Ám a véletlennek, két madárcsempésznek, s egy gyönyörű papagájlánynak hála, Rio de Janeiro színes forgatagába kerül. Kénytelen hátrahagyni addigi kényelmes életét, hogy kalandokba keveredjen, barátokra találjon, s végül megismerje a repülés fortélyait.

A főként gyerekeknek szóló filmet Carlos Saldanha jegyzi – a rendező neve ismerős lehet a Jégkorszak-széria rajongói számára. A Rio a híres trilógiához képest viszonylag kevés felnőttes poént tartalmaz, de az idősebb korosztály számára is napsütötte kikapcsolódást nyújthat.

 

Így ért véget a nyaram, feliratos orosz dráma, vetítések kezdete: délután hat óra

Két meteorológus teljesít szolgálatot az Északi-tenger egyik apró, fagyos szigetén. Szergej, a szűkszavú, viharokon edződött szakember és Pavel, a nyugtalan, huszonéves gyakornok egymásra utaltan él és dolgozik a szigeten. Egy napon Pavel rádióüzenetet vesz át, amelyet továbbítania kellene Szergejnek, ám bizonyos okoknál fogva megkerüli az utasítást.

A film lassan, nyugodt léptekben, ám a thriller műfaját idéző feszültséggel telve halad a végkifejlet felé. A páratlan mű a tavalyi Berlini Filmfesztiválon osztatlan sikert aratott: a két főszereplő megosztott Ezüst Medve-díjat kapott.

 

Zöld Lámpás, amerikai sci-fi akciófilm, vetítések kezdete: este negyed kilenc

Hal Jordan berepülőpilóta egy véletlen folytán az univerzum békéjét őrző Zöld Lámpás Alakulat tagja lesz. Az újonnan avanzsált szuperhősnek rövid idő áll rendelkezésére, hogy megtanulja használni képességeit: egy ősi ellenség, Parallax bosszút akar állni az alakulaton, és uralma alá szeretné hajtani a világmindenséget.

A képregény-adaptáció megosztotta a filmes világot. Sokak szerint nem több, mint klisék tömegének felvonultatása, amely nem rendelkezik különösebb mondanivalóval. A képregények, a látvány kedvelői szerint azonban a film igenis leköti a nézők figyelmét – látványos harci jelenetekkel, színpompás földönkívüli tájakkal.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés