Kenize Mouraddal találkozhat a pécsi közönség

Szigetvár ostromának 450. évfordulója alkalmából a kormány Zrínyi-emlékévet rendez idén, aminek fő eseménye a szeptember 7-9-i ünnepség lesz, több államfő jelenlétében. A díszvendégek között érkezik Magyarországra V. Murád szultán leszármazottja, Kenize Mourad francia írónő, a Szultána és az Álomkert című regények szerzője.

Olvasói a Pécsi Íróprogram és a ZSÖK Nonprofit Kft. közreműködésével a Művészetek és Irodalom Házában találkozhatnak vele szeptember 8-án, a feszített program miatt kissé szokatlan időpontban, délelőtt 11 órától.

Világsikerű regényéről, a Szultánáról Kenize Mourad a következőket mondta:

– A könyv anyám története, Zelma hercegnőé, aki egy isztambuli palotában született. Szerettem volna megérteni szenvedélyes életét, megpróbáltam újraélni mindazt, amit ő átélt. Kifaggattam mindenkit, aki ismerte, elolvastam a történelemkönyveket, átböngésztem minden fellelhető iratot és levelet, hogy a mozaikokból végül anyám csodálatos alakja kibontakozzon.

Kenize Mourad már Párizsban született 1939-ben. Sokáig újságíróként dolgozott, nem meglepő módon a közel-kelet volt a szakterülete. 1980-tól csak az írásnak él.

bal_also_szultana
Szultána c. könyve 1988-ban, az Álomkert 1998-ban jelent meg

Hirdetés