11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaKépregényözön a Zsolnayban

Képregényözön a Zsolnayban

A 21. Frankofón Fesztivál keretében egy képregény-kiállítás is látható a Zsolnay Kulturális  Negyedben. A svájci képregény/A képek csúcstalálkozója című tárlat tíz svájci képregényrajzoló munkáit hozta el a látogatóknak. A kiállítás április 12-ig látogatható.

A kiállítás – mely minden évben más országban mutatkozik be – 50 fekete-fehér és részlegesen színes képet gyűjt egy csokorba. Ezek válogatott művek, melyek vonalvezetésüket, stílusukat és témájukat tekintve is egyediek. A bemutatott anyag több generációnyi szerzőt ölel fel, a jelenkori svájci képregényrajzolás atyjával, Deribbel nyit, aki a svájciak körében e műfaj úttörőjének számít.

Az érdeklődők nagyszerű válogatást láthatnak a rajzolók stílus, technika és téma tekintetében jellegzetes munkáiból, eredeti képregényeikből.

A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, amit gyakran a kilencedik művészetnek neveznek. Egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint (elbeszélő vagy párbeszédes) szöveg egészíti ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát, és számos alműfajra tagozódott.

Gyökerei évszázadokra, a kora középkori kódexekig és falfestményekig nyúlnak vissza, sőt, egyesek akár a barlangrajzokig is visszavezetik (némi joggal, hiszen végső soron minden képzőművészet a barlangrajzokból ered). A képregény szoros értelemben vett mai formája azonban nagyon fiatal, a 19. század végén alakult ki az Egyesült Államokban. Tipikusan huszadik századi műfaj, a popkultúra része.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő