6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaKezdődik az Európai Kulturális Parlament ülése

Kezdődik az Európai Kulturális Parlament ülése

Európának a világban elfoglalt jelenlegi pozíciója, jelentősége a fő témája az Európai Kulturális Parlament 10. ülésének, amely ma kezdődik Pécsen.

A plenáris ülést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere délelőtt 10 órakor nyitja meg a Kodály Központban. Az eseményen felszólal Pär Stenbäck, a szervezet szenátusának elnöke, korábbi finn külügyminiszter, a vitaindító előadást Szabó István Oscar-díjas filmrendező tartja. A háromnapos, angol nyelvű konferencia témája, hogy Európa jelenleg milyen pozíciót tölt be a világban, milyen válaszokat ad a globális kihívásokra. Mindezt elsősorban kulturális szemszögből vizsgálják meg a résztvevők, de szó esik gazdasági és társadalmi kérdésekről is.

Az eseményen szekcióülés keretein belül vitatják meg az európai kulturális fővárosok szerepét és jövőjét, amihez a tavalyi pécsi kulturális fővárosi program szolgál példákkal. Külön szekció foglalkozik a Balkánnal, és a dunai régióval, különösen az Európai Unió új Duna-stratégiájának tükrében, és napirendre kerül az európai tolerancia határainak témaköre is.

Az Európai Kulturális Parlament a művészek, az értelmiség és a kulturális területen tevékenykedő szakemberek páneurópai fóruma. A szervezet az Európai Bizottság indítványára 2001-ben alakult meg Strasbourgban, hogy az európai kulturális élet képviselőinek fórumot biztosítson az európai együttműködést, demokráciát, kultúrát érintő párbeszédre, vitára, valamint elősegítse az Európa keleti és nyugati fele, illetve a különböző művészetek közötti dialógust.

A szervezetnek 43 országból jelenleg több mint 160 tagja van, Magyarországot heten képviselik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő