11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaKiemelkedően értékes kincsekre bukkantak Baranyában

Kiemelkedően értékes kincsekre bukkantak Baranyában

Leletmentés keretében több, mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérme került elő 2019. október 14-én egy dél-baranyai lelőhelyen. A lelet eszmei és tudományos értéke igazán kiemelkedő.

A római kori pénzleletegyüttest Hendinger Zoltán önkéntes lelőhelyfelderítő találta meg, aki
a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkeresős amatőr kutató – a múzeumigazgató, dr. Csornay Boldizsár elmondása alapján. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak beszolgáltatja. Ez így történt ebben az esetben is; bejelentését követően a JPM munkatársai nyomban kiszálltak a helyszínre, és a megtaláló segítségével kiásták a kincset a földből.

Hendinger Zoltán és a kincs

A 4. század második feléből származó több mint 2000 darab kis méretű bronz pénzérme értéke a saját korában nem volt kiemelkedő, ám az a tény, hogy ismert lelőhelyen, hivatalos feltáráson, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs, a tudományos és eszmei értékét nagyban emeli. A pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.

Hatalmas eszmei értéke van

Gábor Olivér, a JPM régésze úgy véli, hogy az adott lelőhelyet ismerve nem meglepő, hogy onnan római kori leletek kerülnek elő, azonban ilyen pénzkincsleletekre ritkán lehet ráakadni. A szakember elmondta, hogy a múzeum immár több mint 15 fémkeresős önkéntes lelőhelyfelderítővel működik együtt folyamatosan, így a JPM azt tervezi, hogy a felderítők által megtalált kincsekből időszaki tárlatot rendez 2020-ban. E kiállításon csodálhatjuk majd meg (többek között) a most meglelt római kori érméket is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő