7 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsAnnoKinyílt Angster József gyáralapító naplója

Kinyílt Angster József gyáralapító naplója

Kereken 150 éve indult el hódító útjára az Angster orgonagyár. Az 1867-es alapítású manufaktúra atyjának, Angster Józsefnek saját naplóbejegyzéseiből, visszaemlékezéseiből, a gyár archív dokumentumaiból most egyedülálló kötet jelent meg, Életrajzom címmel. Ezekhez az írásokhoz eddig csak a kutatók férhettek hozzá, most a nagyközönség is megismerheti őket.

A gyáralapító titkos naplója tárul fel

Az Angster családot, az orgonagyárat egyetlen pécsinek sem kell bemutatni. Az óriási hagyományokkal rendelkező dinasztia a 19. század közepétől meghatározó szerepet játszott Pécs iparában, a ma is virágzó helyi orgonagyártás alapjait is ők tették le. A jeles évforduló alkalmából egyedülálló, hiánypótló kötet jelent meg Angster József munkásságáról.

A pénteki könyvbemutatót előadások és felolvasások színesítették, délután pedig egy szentmisét is tartottak a Szent Ferenc templomban, ahol természetesen az Angster-orgona is megszólalt.

Megnyitóbeszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte az Angster család jelen lévő leszármazottait. Elmondta, amikor számba vesszük Pécs értékeit, az elsők között említendő az Angster család neve, az Angster orgonagyár.

Hoppál szerint nem merült feledésbe a család neve

– A gyár százötven éves történetét szemügyre véve végigkísérhetjük a történelem összes viharát. Láthatjuk, ahogy a család generációról generációra továbbadja azt a szaktudást, ami itthon és a környező országokban méltán híressé tette az Angster nevet. Emlékezhetünk a kommunisták esztelen rombolására, mikor nem csupán elvették tőlük a patinás gyárat és szó szerint elhajtották őket, saját otthonaikból is ki lettek űzve, sokakat még internáltak is – mondta Hoppál.

– Azonban most, százötven év távlatából ki lehet jelenteni, hogy bármennyire is szerették volna, az Angsterek örökségét nem sikerült letörni és elfeledtetni. A rendszerváltás után sokakban megfogalmazódott a szakma folytatásának szükségessége, ennek eredménye pedig a ma virágzó pécsi orgonagyár, még ha az nevében nem is Angster – tette hozzá.

Megtelt a közgyűlés terme az Angster-leszármazottakkal

Páva Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, Pécs történetének egyik legsikeresebb szakaszában élt és alkotott a gyáralapító Angster József. A korabeli város tele volt nagy nevű családok manufaktúráival, gyáraival – Hamerlik, Littkék, Zsolnayk. Az Angster család története példa arra, hogyan tört ketté a kommunizmus virágzó iparosdinasztiákat – mondta.

A polgármester szerint a város ma már mindent megtesz, hogy az Angster nevet, hagyományt visszaállítsa az őt megillető helyre. Példa erre az ő nevét viselő díj, amit már sokadik éve osztanak ki a város arra érdemes pécsi polgárainak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő