Kodály tervezői lettek “Az év belsőépítészei”

A pécsi Kodály Központ belsőépítészeti munkájáért “Az év belsőépítésze – 2010” díjat vehette át szerdán a Rádóczy (f) László-Tolnai Zsolt István tervezőpáros.

A díjat 1998-ban Laki Péter, a Laki Zrt. vezérigazgatója alapította. Idén tizenharmadik alkalommal ítélte oda a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata a legkiemelkedőbb, különleges tervezői értékekkel bíró épület tervezőinek. Az aranyozott bronz emlékplakettet Finta József, a zsűri elnöke, a kitüntetéshez járó egymillió forintos jutalmat pedig Laki Péter adta át az építészeknek – tudatta az MTI-vel Laki Péter vállalata.

“Megtiszteltetés a díj, főleg, hogy másodszorra vehetjük át, ha jól tudom ilyen még nem fordult elő a kitüntetés történetében” – válaszolta Tolnai Zsolt István az MTI megkeresésére. A tervező beszélt arról is, hogy – bár az építész szakma is válságos helyzetben van – bízik benne, hogy továbbra is lesz kereslet az igényes építész munkára, és ezek elnyeréséhez a díjjal járó ismertség előnyt jelent majd számukra.

A díj kiírására 21 pályázat érkezett. A zsűri a megvalósult mű eredetiségét, a részletek összehangoltságát és az elkészült alkotás művészeti értékeit vette számba. A pécsi Kodály Központ egységben képes szólni az épület egészével – értékelt a zsűri. Az épület különlegessége az egy híján ezer nézőt befogadó nagyterem, amely elsősorban hangversenyek, koncertek számára kedvező, ugyanakkor kisebb átalakítással ettől eltérő akusztikai igényű funkciókra (opera-, balett- és egyéb koreografált előadások) megrendezésére is alkalmas.

A helyiség konferenciák plenáris előadóterme is lehet, de megfelelő helyszín különböző rendezvények, bálok, könnyűzenei koncertek számára is. A lejtős földszinti zsöllye síkpadlóssá tehető, a széksorok hátsó karzat alá történő betolásával – írta le a két tervező a központot.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés