Koncert: négy kéz a zongorán

November 23-án, szerdán délután hat órakor kezdődik a „Liszt magyar barátai” elnevezésű, négykezes zongorahangverseny a Művészetek és Irodalom Házában.

A délután folyamán a Duo Fresco tagjai lépnek fel. Fancsali János és lánya, Fancsali Emese jól ismert a komolyzene világában, mint az elfeledett zeneszerzők és szerzemények ismerői. Emellett jelentős munkát fektetnek a magyar-örmény zenei kapcsolatok feltérképezésébe is.

Fancsali János nemcsak zongoraművészként, hanem zenetörténészként is jelentős múltat tudhat magáénak. Több mint harminc év munkája van öt zenetanulmányi kötetében – a történész nevéhez fűződik a „Liszt erdélyi tanítványai” című könyv is.

Szerdai fellépésükön Liszt korabeli szerzők műveit csendülnek fel: Adamé Thádé zongorajátéka, Mosonyi Mihály „Benedictus” című Liszt-átirata, Aggházy Károly: Lakodalmas, Verebi Végh János „Valses” című műve, és Kecskés Balázs átiratában Zichy Gézától a Liszt-Marsch. Ezen felül hallható lesz Thern Károly, illetve részlet a Bánk bán című operából.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés