Ilyen még nem volt Pécsen! – Egyedülálló koncert a húsvétra hangolódva

Mi történik, ha összekeverjük a barokkot a rockkal, a bibliai szöveget a tabletekkel, a musicalekből ismert Csengeri Attilát az LGT-s Karácsony Jánossal, Händelt a Rock Theater Banddel és a múltat a jelennel? A végeredmény egy lélegzetelállító rockoratorikus passió, amelyet Messiás.ma címmel tekinthet meg a közönség március 26-án 19.30-kor a pécsi Kodály Központban.

Georg Friedrich Händel barokk zeneszerző főműve az 1742-ben bemutatott Messiás című oratórium, a műfaj egyik leggrandiózusabb alkotása. A reformáció 500. évfordulója alkalmából ebből a remekműből egy modern, magyar nyelvű, látványos, szcenírozott előadás született 2017-ben. Az eredeti zenei mű átdolgozását elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratorikus passióként mutatták be, Messiás.ma címmel.

A produkció ötletgazdája dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájáért felelős miniszteri biztos. A produkció megálmodója, karmestere és művészeti vezetője Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója. Véleménye szerint a rockoratorikus passió megnevezéssel új műfajt teremtett.

“Olyan művet szeretnék létrehozni, amely a közönség különböző rétegeihez is eljut. Azokhoz, akik nem annyira járatosak a komolyzenében, sőt, nem szeretik. Ám fontos számomra, hogy azok is befogadják, akik viszont igen” – mondta Várkonyi Mátyás. Kiemelte: Händel Messiásában kifejezetten érték a barokk, amitől nem fog elszakadni, viszont dramaturgiailag átrendezi, a mába helyezi a művet. Ebből kifolyólag a mai kor eszközei – például mobiltelefonok és tabletek – is feltűnnek a darabban.

A Rock Theater Band közreműködésével a hangszerelés izgalmas cross-over zenei világot hoz létre, amelyet erősít, hogy a közreműködő művészek egymástól látszólag távoli műfajokból érkeznek. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli, míg az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista, Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) reprezentálja. A darab közreműködői között található Karácsony János (James), valamint Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János. A koreográfiát Fodor Zoltán készíti, az előadást mozgással, illetve tánccal az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tölti meg.

Információ: ITT

(x)

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés