13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKoncertek a határtalan misztérium jegyében

Koncertek a határtalan misztérium jegyében

Az OPUS Alapítvány Határtalan Misztérium című, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozó eseménysorozatának részeként decemberben több önálló koncertet is ad a Schola Sancti Pauli.

(Fotó: Kikötő Online)

A pécsi Pálos templom liturgikus kórusának következő fellépése december 4-én 19 órától a Dóm Kőtár Múzeumban lesz, a „Magnum Mysterium” című előadás a Pécsi Adventtel közös program. December 19-én este pedig a Pálos templomban lépnek fel: az „Angelus ad Virginem” a Pálos Baráti Körrel közös program. Utóbbi koncert egyébként december 15-én a fővárosban, a Gellért-hegyi pálos sziklatemplomban is hallható lesz.

Fodor Gabriella, a Schola Sancti Pauli alapító karnagya elmondta: karácsonyi koncertjeiken többek között gregorián és középkori polifónia (magyar és európai kódexek adventi-karácsonyi tételei), valamint Philippe de Vitry, Machaut, Walter Frye, Resinarius, Morales, Victoria, Palestrina, Lassus művei csendülnek fel.

A 2001-ben alakult 17 tagú kórus zenei palettáján rendszerint méltó helyet kap a gregorián ének és a reneszánsz vokális irodalom, valamint fontos küldetésüknek tekintik a pálos hagyomány és a magyar népének ápolását.

A 2009-ben kezdődött Határtalan Misztérium eseménysorozat az egyetemes kultúra nagy ívű speciális spektrumát fogja össze. Koncepciója egymás felfedezésére, kapcsolódási pontjainak megtalálására irányul a liturgián keresztül, különböző vallások, felekezetek és rítusok között.

Az elmúlt közel két évben olyan kulturális programok valósultak meg a Határtalan Misztérium jegyében, mint például a tavaly augusztusi Lucja Radwan osztrák festőművész képeiből nyílt kiállítás a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, a már idei „Laudate Dominum” egyházzenei konferencia és koncert, vagy éppen a „Camino de Santiago” gyalogos zarándoklat a pálos szerzetesek vezetésével a Jakabhegyre, előadással, szentmisével.

Októberben pedig a X. Egyházzenei Fesztivállal karöltve a pécsi Ferences templomban mutatták be az eredetileg Isztambulban őrzött, középkori magyar kódexeket: az Isztambuli Antifonálét és a Futaki Graduálét. Előbbit 1996-ban Szüleimán Demirelltől, Törökország akkori elnökétől Göncz Árpád mikrofilmen ajándékba kapta, amelyből liturgikus tételeket mutatott be a szkóla. A Futaki Gradualéban pedig a Szent Katalin-sequentia található, amely sehol máshol a világon nincs meg.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében készült el a Schola Sancti Pauli „Canticum Angelorum” című CD-je is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő