Konferencia a középkori krónikakutatásról

Hétfőn délután öt órától kezdődik a ,,Középkori Krónikakutatás VI. Nemzetközi Kongresszus” a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. A rendezvény négy napon át tart.

A konferencia fő témája a középkori Európa, az akkori társadalmak elemzése, valamint bizonyos tisztázatlan események megvitatása. Külön figyelem irányul a régi Oroszországra, frank területekre, s természetesen a magyar történelem részleteire is. A fentiek mellett szó lesz továbbá a középkori Skócia helyzetéről, a pápaiságról, valamint különleges krónikák keletkezéséről és tartalmáról.

A Középkori Krónikakutató Társaság háromévente tartja meg ezt a nagyszabású tanácskozást, az idei alkalom az első, hogy közép-európai helyszínt választottak. Az első alkalom tizenöt évvel ezelőtt, a hollandiai Utrechtben volt. Ekkor alakult meg maga a társaság is, amely magyar alapítókkal is büszkélkedhet: prof. dr. Font Mártával, a PTE rektorhelyettesével, és dr. Bagi Dániel egyetemi docenssel.

Az első napon dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, dr. Raymond Graeme Dunphy, a társaság jelenlegi elnöke, valamint Font Márta professzor asszony köszönti a résztvevőket. A következő napokban reggel kilenctől délután kettőig zajlanak az előadások és viták angol, német és francia nyelven. A pénteki záróülésen a társaság tagjai beszélnek majd a soron következő tudományos közleményről, valamint a következő konferencia helyszínéről is.

Czimermann Zsuzsanna írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés