Kortárs művészek díszítik a hollóházi porcelánt

Kortárs művészek alkotásaival kívánja még inkább kelendőbbé tenni remekeit a Hollóházi Porcelán Manufaktúra: a cég termékeit ezentúl Vészabó Noémi festőművész és Koháry Géza festő- és iparművész alkotásai is díszítik.

Pálfy József, a Hollóházi Hungaricum Nonprofit kft., a porcelángyár ügyvezető igazgatója szerint mindenféleképpen szükség van a hollóházi porcelán termékpalettájának megújítására, ehhez két ismert kortárs művész segítségét, munkáját is kérték.

Vészabó Noémi vörös-fekete-arany színei új színvilágot hoznak a hollóházi porcelánokra, amelyek eddig hiányoztak, Koháry Géza pedig egészen más utakon jár, ő a porcelán és az üveg kombinációjával operál – mondta az ügyvezető.

A festőművész az Experidance együttes egyes táncmotívumait vitte porcelánra, míg Koháry Géza a porcelán új formáiban, elemeiben gondolkodik, hasonlóan, mint Szász Endre.

A hollóházi porcelángyár Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata, az ország észak-keleti csücskében, erdők között megbúvó kis manufaktúra pályafutása 1777-ben üveghutaként indult, ahol kezdetleges, de mégis szép poharak, palackok, üvegedények készültek.

Az 1926-ban született és 2003-ban elhunyt Szász Endre festőművész motívumai az 1990-es évek elejétől díszítették a hollóházi porcelánokat.

Hirdetés