Közelít a „PánBalkán Art Piknik”

Augusztus 30-a és szeptember 5-e között rendezi meg a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. a PánBalkán Art Pikniket, amely egy országhatárokat és nyelvi korlátokat felszámoló összművészeti fesztiválnak szánnak a szervezők. Azt szeretnék demonstrálni, hogy ha akarjuk, sikerülhet lebontani az emberek és a művészetek közötti határokat – ha csak néhány napra is.

A PánBalkán Art Piknik rendezvénysorozatban megvalósul az Angliából útjára induló „Play me, I’m yours!” utcazongora-projekt, amelynek keretében Pécs legkülönbözőbb közterein zongorákat helyeznek el. A tizenkét hangszert előzőleg hazai és a balkáni országokból érkező képzőművészek installálják. Az interaktív kiállítás egy hete alatt bárki szabadon játszhat a hangszer-alkotásokon önmaga és mások örömére.

„Padok és Városok Sétánya” címmel állandó szabadtéri tárlat nyílik az Északi Várfalsétányon. A pad-szoborpark alkotói az Európa Kulturális Fővárosa címre második körben pályázó hat város művészei közül kerülnek ki. A város szívében Szabadtéri Grafikai Kiállítás is látható lesz a Baranyai Alkotótelepek pályázatának nyertes alkotásaiból, az Északi és a Nyugati Várfalsétány gyönyörű organikus tereit pedig ifjú képző- és építészművészek Land-art Parkká változtatják a fesztivál idejére.

Emellett egy héten át nap mint nap a balkáni térségből érkező zenészek töltik meg a várost muzsikával. Vendég lesz többek között a világhírű román hegedűművész, Alexander Bălănescu, aki nem csupán szólóban muzsikál majd: intenzív munkába kezd a pécsi Singas Project zenekarral, s az ő közös, igazi „PánBalkán” koncertjük ősbemutatója lesz a Piknik egyik csemegéje szeptember 2-án a Kultúrkertben.

De érkezik még hozzánk a cigány népzenét a rezesbanda-hagyománnyal ötvöző román Fanfare Transilvania, a maribori ifjú szaxofon-titán, Jan Kus és bandája, a macedón zenei kultúra emblematikus alakja, a „cigányok királynője” Esma Redzepova, és itt lesznek Lajkó Félix és barátai, hogy egy fergeteges citera-party koncertet adjanak a Barbakán Várárokban. A fesztivált végül a török származású énekesnő, Fatima Spar & Freedom Fries laza dzsesszbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer-muzsikája zárja.

Emellett minden éjjel nyitva áll majd a PánBalkán CoolTour Klub, ahol a legkülönbözőbb zenekari formációk akusztikus koncertjei, különböző zenei világokból érkező muzsikosok jam session-jei és privát dj mutatványok várják a vájtfülű közönséget.

A Piknik hétvégéjén igazi PánBalkán családi matiné köszönti a kicsiket és nagyokat: Székelyföldről Csernik Szende Lábitaszínháza, a Vajdaságból pedig a Szabadkai Gyermekszínház érkezik. Góbi Rita Társulata egy mesebalettel kedveskedik az apró művészetkedvelőknek, illetve a fesztiválon lesz Rozs Tamás és az Arco Trió lemezének bemutatója a „Lélek gyökerei” címmel.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés