Hirdetés

A magyar- és világirodalomban sok helyen felbukkan az őrület, a téboly mint központi téma. De vajon ki írt erről a leghitelesebben? Az, aki maga is tébolyult volt? Erre keresi a választ Bartusz-Dobosi László legújabb könyve, a Lélekszakadtak. A pécsi tanár-író-szerkesztő-kritikus nyolcadik kötete ez, aminek a témája már régóta foglalkoztatta.

Bartusz-Dobosi László nevével már mindenki találkozott, aki otthon van a helyi irodalomban. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanára, volt igazgatója ezúttal az irodalmi téboly témáját boncolgatja.

– Régóta foglalkoztat a téma: vajon lehet-e hitelesen írni az őrületről? Ha igen, ki tud? A három részre osztott, picit orvosi, picit irodalomtörténeti, esszéformában megírt könyvben ezzel a kérdéssel foglalkozom.

Az ír-e jól erről, aki maga is – papírokkal igazoltan – beteg? Az, akinek remek fantáziája van, és bele tud helyezkedni az állapotba saját logikájával? Vagy az, aki valamilyen segédeszközzel – alkohol, tudatmódosítók – idézi meg ezt az állapotot, hogy másként lássa a világot?

– Ezt a három csoportot illusztrálom és vizsgálom magyar, illetve világirodalmi szerzőkön, híres műveiken keresztül. Vajon tudnak-e hitelesen írni erről?

Dobosi szerint a Lélekszakadtak cím ezt a törést szimbolizálja.

– A könyvben egyszer úgy is fogalmazok, ez a hasadás olyan, mint amikor egy filmben a kép és a hang csúszásban van. A borítóval is ezt próbálom ábrázolni: ott egy fal, ami nem enged tovább, gátol, ugyanakkor tart egy távolságot, az alak tolja.

Több évtizede tanít középiskolában

Régi ötlet bontakozott ki

– Annak idején szerkesztettem az Irodalmi Páholy folyóiratot. Az egyik szám tematikája a téboly volt, akkor írtam egy többoldalas vezércikket erről – akkor az nagyon sikeres volt, buzdítottak, foglalkozzak vele többet.

– Ki is bővítettem, egy húszoldalas kis írást is alkottam a témában egy másik lapnak, végül most tudtam rá időt szánni, és meg tudtam írni ezt a kötetet.

A kötet bemutatója december 5-én, 17 órakor a CoolTour Café emeletén lesz, ahol a szerzővel dr. Orbán Jolán egyetemi tanár beszélget. A helyszínen Bartusz-Dobosi László régebbi kötetei is megvásárolhatóak – az új mellett természetesen.

A kiadó ismertetője ITT olvasható.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét