Krakkó, Pécs – két jó barát… Galéria!

A lengyel és a magyar város kulturális kapcsolatai mélyültek tovább azzal, hogy csütörtökön délelőtt egy krakkói fotóművész kiállítása nyílt meg a Cella Septichorában. A tárlatot Csizi Péter alpolgármester nyitotta meg.

hirdetés

Galériáért klikk a képre!

Tíz évvel ezelőtt Pécshez hasonlóan a lengyelországi Krakkó is kulturális főváros volt, főterét szintén nemrég újították fel, s az északi ország adja bennünket követően az EU-elnökséget. Pécsett ezen apropóból a Cella Septichora Látogatóközpont egy Krakkóból érkezett fotókiállítást fogad július 21-e és augusztus 21-e között. Wieslaw Majka lengyel fotográfus munkái a Krakkó főterén végzett ásatások során előkerült páratlan szépségű történelmi emlékeket mutatják be.

A megnyitó ünnepségen Csizi Péter alpolgármester hangsúlyozta: az egymással hagyományosan jó viszonyt ápoló Lengyelország és Magyarország mellett Pécs és Krakkó kapcsolata is mélynek számít. Emlékeztetett rá: Krakkó egy évtizeddel ezelőtt viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, s rengeteg segítséget adott a városnak a 2010-es programok szervezése során. Hozzátette: Krakkó Pécshez hasonlóan barátságos város, így bárkinek érdemes felkeresnie a középkori emlékekkel teli lengyel települést.

Bár a partnerváros polgármestere, Jacek Majchrowski nem tudott megjelenni a megnyitón, az általa írt levélből kiderült: a jövőben több hasonló művészeti együttműködést is támogatna Krakkó és Pécs között.

A Lengyelországból érkezett fotókiállítás egyik célja, hogy művészi igényességű fényképeken keresztül bemutassa Krakkó egyik legjelentősebb, történelmi emlékeket tartalmazó múzeumát, és felkeltse a magyar közönség érdeklődését a térség iránt. A tárlat 2011. augusztus 21-ig látogatható a Cella Septichora rendes nyitvatartási idejében, azaz hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program még szorosabbra fűzte Pécs testvér- és partnervárosi kapcsolatait szerte Európában, így Lengyelország középkori fővárosával, Krakkóval is, amely ma kiemelkedő gazdasági, kulturális és egyházi központ.

A kapcsolattartás lényeges eleme, hogy építeni lehet a történelmi és tradicionálisan híres lengyel–magyar barátságra, a turizmus hagyományaira, a tényre, hogy Krakkó is viselte az EKF címet 2000-ben, valamint a kisebbségekkel való együttműködés lehetőségeire. Az elmúlt évben Krakkó kulturális bemutatkozása kiemelt hangsúllyal szerepelt a pécsi programokban, nemrégiben pedig a krakkói gyereknapon a partner- és testvérvárosokkal, azok kultúrájával, többek közt egy Pécsről szóló legendával ismertették meg a fiatalokat.