9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaNem mindennapi tanórák indulnak a Zsolnay-negyedben!

Nem mindennapi tanórák indulnak a Zsolnay-negyedben!

A Zsolnay-negyed az elkövetkező két évben nem tanórai keretek között tartott rendhagyó, izgalmas, élményalapú foglalkozásokkal járul hozzá az egyes területeken tehetségesnek bizonyuló pécsi és Pécs környéki gyerekek fejlesztéséhez és fejlődéséhez. Indul az Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben!

Az elkövetkező két évben „Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben” címmel ingyenes élményalapú, érdekes, izgalmas, szórakoztató ismeretterjesztő és tehetségfejlesztő foglalkozássorozat indul pécsi ovisok, általános- és középiskolások számára a kultúrnegyedben. A nem mindennapi projekt a Zsolnay-negyed pécsi és Pécs melletti partneriskoláinak és óvodáinak közel 900 gyerkőcét érinti (közülük 268 hátrányos helyzetű gyermek), akik a tapasztalati tudás megszerzését segítő sajátos tanórákon kívüli tanórákon merülhetnek el sok-sok tudomány számukra eddig rejtett érdekességeiben.

Szász János, a Varázsóra fizikusa tartott rövid bemutatót a sajtótájékoztató előtt

A méretes, uniós pályázati forrásból megvalósuló programsort bemutató, a negyed Herkules Műhelyében tartott keddi sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. regisztrált TehetségPontként ezekkel a nem formális, nem tanórai keretek között tartott foglalkozásokkal járul hozzá az egyes területeken tehetségesnek bizonyuló gyerekek fejlesztéséhez és fejlődéséhez.

– Nem mindig egyszerű a mai intenzív külső ingerekkel körbevett diákokat rávenni az unalmasabb iskolai tanórákon arra, hogy koncentráljanak, hogy figyeljenek. Ez a program ezen sokat segít. A város szempontjából pedig ezek az élményórák azért hasznosak, mert vannak olyan foglalkozások a programban, melyeknek köszönhetően a gyerekek hiteles, látványos környezetben, ismert pécsi helyszíneken tanulhatnak, például a Cella Septichorában, vagy a Zsolnay Gyártörténeti kiállításon, így közelebb kerülhetnek Pécs múltjához is. Ezzel erősödik a lokálpatriotizmusuk is.

Páva Zsolt: erősíthetik a pécsi gyerekek lokálpatriotizmusát

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Ügyvezetője elmondta, hogy 2015-ben vált a Zsolnay-negyed vezetősége számára fontossá az, hogy miként lehet a kultúrnegyedet bekapcsolni a város vérkeringésébe, hogy az a pécsieket is szolgálja, ne csak a turistákat.

– Az elmúlt három évben próbáltunk minél több olyan szolgáltatást bevezetni, amelyek a pécsi családokat részesítik előnyben, amelyek nap mint nap a Zsolnay-negyedbe tudják hívni őket. A most induló, több mint 300 programot magában foglaló projektünk is ezt a célt szolgálja, azonban én azt gondolom, hogy a gyerekek számára kapott élményen és tudáson túl az is nagyon fontos, hogy hol kapják mindazt. A Zsolnay Kulturális Negyednél pedig Pécsett nem is lehetne jobb helyszínt, ideálisabb teret találni mindehhez.

Számít, hogy milyen környezetben tanulnak majd a gyerekek

Petrik Bernadett, a projekt szakmai vezetője a sajtótájékoztatón röviden ismertette az Élményórák programját. A természettudományos kompetenciák fejlesztését célzó programok közül kiemelte a planetáriumi kulturális órát, a sokak számára bizonyára ismert és szeretett Varázsóra fizika-kísérleteit, a természettudományos élményórát, melyben kombinálják a csillagászatot a fizika-kísérletekkel, és a Planetáriumban tartott természettudományos témanapokat. A történelem élményszerű oktatását olyan programok biztosítják majd, mint például Cella Septichorában, a Középkori Egyetemen és a Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás helyszínein rendezett órák, melyeken beöltözve, autentikus korabeli ruhákban adnak elő majd a gyerekeknek. De meg kell említeni a gyerekeknek szóló tárlatvezetéseket, a múzeumpedagógiai órákat, és a Zsolnay Vilmos témanapot is.

A művészeti kompetenciákat olyan rendhagyó tanórákkal fejlesztik majd, mint például a Zsolnay kreatív kézműves szakkör, festészeti és kézműves foglalkozások, vagy a FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak munkáiból, előadásaiból álló képzőművészeti témahét. Emellett szerveznek majd zenetábort is, melyen a kicsik és a nagyobbak megismerkedhetnek a népzenei kultúrával, megszerethetik a népi zenét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő