11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaVirtuális élménytér az Aquincumiban

Virtuális élménytér az Aquincumiban

Különleges újdonságokkal, mitológiai játszótérrel, virtuális élménytérrel, új kronoszkóppal, az év második felétől pedig egy lakóház-rekonstrukcióval is várja látogatóit az Aquincumi Múzeum.

Az új kronoszkópnak köszönhetően immár a teljes romkert áttekinthető lesz. A legkisebbeket mitológiai játszótér, a felnőtteket pedig virtuális élménytér várja. Utóbbinak köszönhetően az érdeklődők légiósként barbár harcossal küzdhetnek meg, római mennyasszonyként készülhetnek az esküvőre, vagy „berendezhetnek” egy római lakóházat – tájékoztatta az MTI-t az intézmény, amely – honlapjának tanúsága szerint – február 29-ig a Pannonia Provincia Program építési munkái miatt még zárva tart.

A fejlesztési projekt részeként épült fel a rommező déli részében az a korhű tárgyakkal berendezett lakóház-rekonstrukció is, amely az év második felében kerül átadásra, és amelyben az érdeklődők testközelből tapasztalhatják meg a római polgárok hétköznapi életét.

Folytatódik idén az Aquincumi Múzeum 2009-ben indított tudományos-ismeretterjesztő sorozata, amely Budapest történetét mutatja be az őskortól a népvándorlás koráig. A program keretében szó esik majd egyebek közt a római kori higiéniáról, a hétezer évvel ezelőtti „budapesti” földművelőkről és állattartókról, mítoszokról, mondákról a tárgyak tükrében, Lassányi Gábor, a Magyar Régészek Szövetségének elnöke pedig Ásó, kapa, buldózer címmel tart előadást.

A múzeum megrendezi hagyományőrző programjait is, így május 19-20-án a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floráliát. Flóra a virágok és a virágzás, de e mellett a tavasz, a termés és a termékenység patrónája is volt. Az ünnep alkalmából fiatal virágkötők díszítik fel a múzeumot és a romterületet, a látogatók pedig betekintést kaphatnak az antik Róma életébe: kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, ékszert, sarut, kerámiaedényeket, érmet készíthetnek és szőhetnek is.

Szeptember 8-án Nimfa-ünnepet tartanak. A nimfák a természet szépségeit megtestesítő római istennők, akiket az ókori Aquincumban is tiszteltek. A rendezvény során a látogatók megismerkedhetnek az ókori gyógyászati és szépségápolási receptekkel.

December 4-7. között rendezi meg – immár ötödik alkalommal – az Aquincumi Múzeum a Saturnaliát, Saturnus, az idő ősi urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét. Az antik világban a saturnusi Aranykor felidézésévé vált az ünnep, amely a bőség, szabadság és egyenlőség röpke érzetével ajándékozta meg a résztvevőket. A kisemberek ilyenkor megpróbálták az élet minden örömét kiélvezni: megajándékozták egymást, ünnepi lakomákat tartottak, ahol szolgáikkal együtt étkeztek, vagy kisorsolták az ünnep királyát, aki tréfás, gyakran kínos parancsokat osztott „alattvalóinak”. A Saturnalia alatt szünetelt a bíráskodás, elhalasztották a kivégzéseket, tilos volt hadat üzenni, sőt szünetet tartottak az iskolákban is.

Az ez évi programok sorában ismét megrendezik az Aquincumi költő- és dalnokversenyt, de szerveznek ókori tábort, gladiátoros tábort, valamint kelta családi vasárnapot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő