Kultúra, ami ingyen van: megmondjuk mikor és hol!

Vasárnap indul a Zeneszüret fesztivál, amelynek elsődleges célközönsége a klasszikus zenét kedvelő hallgatóság. Fellép többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, lesz orgonahangverseny a Bazilikában, és Virtuózok-koncert a Palatinusban. A szervezők nem titkolt szándéka ugyanakkor, hogy megmutassák a komolyzene más arcait is. Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyek egy fillérbe sem kerülnek, mégis minőségi szórakozást nyújtanak.

hirdetés

Pannonpower 'zenelépcső'

A fesztivál ideje alatt nemcsak a Kodály Központban, vagy a pécsi Székesegyházban lesznek komolyzenei előadások, hanem szerte a városban, szokatlan helyszíneken is meghallgathatunk egy-egy minikoncertet fiatal művészek előadásában.

Helyszínek:

Árkád – 2015. 10. 19. 15:00

1. számú posta – 2015. 10. 20. 15:00

Százéves pécsi villamos – 2015. 10. 21. 15:00

Zsolnay Kulturális Negyed – 2015. 10. 22. 15:00

'Zenebutik' - Hangszerkészítő műhelyek bemutatása

Király utca 12. – 2015. 10. 19. 12:00-18:00

A Zeneszüret napjaiban egyedülálló bemutatótermet láthat a közönség a Király utcában. A helyiséget egy-egy hangszerkészítő rendezi be, így az érdeklődők az instrumentumok építésének titkaiba is bepillantást nyerhetnek.

Rácz Rudolf (Rácz-Brass), a rézfúvós hangszerek mestere, a szelepes fúvóka feltalálója mutatja be a kürtök, tubák, harsonák és trombiták építésére, javítására szolgáló műhelyét és szaktudását. Suha Antal, a Pannon Filharmonikus Zenekar világot járt nagybőgőse mutatja be a vonóshangszereket, Gerlei-Horváth Attila pedig a fafúvós hangszerek építő-javító műhelyét. A negyedik bemutatót a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra tartja, amely elődjéhez, az Angster Orgona- és Harmóniumgyárhoz hasonlóan világszerte épít és javít magas színvonalon orgonákat. 

Szenvedélye a hangszerkészítés
Suha Antal szenvedélye a hangszerkészítés
“A fül adja a másikat” – Bősze Ádám műsora

Király utca 12. – 2015. 10. 21. 20:30

Élőzenével fűszerezett irodalmi est

Góbé zenekar

Trafik – 2015. 10. 21. 22:00

A zenekar tagjai az erdélyi zenei tradíciót, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei hatásokat, illetve a dzsessz és a rock inspirációit tették a közösbe. Zenéjük a Kárpát-medence népzenei hagyományából indul, ezt szabadon variálják, s lazán kapcsolják a dzsessz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel.

Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét új, és mindenki számára élvezhető formában. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.

A program ingyenes

Góbé zenekar
A Góbé zenekart érdemes lesz meghallgatni a Trafikban
Észak délel - utcai performansz

Középkori egyetemnél, Magtár mellett a nyugati várfalsétány – 2015. 10. 22. 18:30

Az Oberon társulat színészeinek, képzőművészeinek, zenészeinek és a Pécsi Művészeti Gimnázium tánctagozatos növendékeinek meglepetése vár az érkezőkre.

Installáció: Kontraposzt Műhely

Rendezte: Ákli Krisztián és Jozifek Zsófia

A belépés ingyenes.

Felolvasószínház

Lejárt szavatosságú szenvedélyek – Skandináv írónők a szerelemről

Nappali – 2015. 10. 24. 17:00 

Az est alapjául szolgáló kötetek:

 • Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai
 • Iselin C. Hermann: Dominó
 • Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája

Közreműködik: Dollár Papa Gyermekei felolvasószínháza, Kiss-Végh Emőke, Láng Annamária és Ördög Tamás. Dramaturg: Ördög Tamás

A belépés ingyenes

'Pár/Baj'

ANK Művelődési Ház – 2015. 10. 24. 18:30

Az Oberon Társulat utcai performansza, William Shakespeare: Rómeó és Júlia jelenetei alapján.

Előadó: Oberon Társulat, közreműködnek a barcsi Dráva Völgye Középiskola drámatagozatosai.

Technika: Kontraposzt Műhely

Rendezte: Ákli Krisztián

 • Szociológus lángszóróval

  Ha önt ennyire érdeklik a finanszírozási források, bátran menjen be az illetékesekhez a városházára és kérdezze meg. Ha úgy gondolja, hogy a hajléktalanok között kellene szétosztani akkor kérem indokolja meg, hogy ezzel az akcióval mekkora hatásfokkal tudnánk a helyzetükön segíteni, hogy ne az utcán éljenek, legyen szakmájuk, találjanak munkát és mentesüljenek minden előítélettől ami sújtja őket.
  Azt meg sem kérdezem, hogy ön milyen gyakran fogyaszt bármilyen kultúrát (ebbe a kefir nem számít bele) és hányszor tett a városáért vagy annak közösségeiért.

  Nem mellesleg pedig fotel huszárkodni sem konstruktív, se nem szép.

 • PávaKakas

  Honnan van erre a sok szemétre pénz? mellik Narancs Báró zsebébe vándorol a haszon? Inkább osztnák szét a pénz a hajléktalanok között