Kulturális forgatag a pécsi romafesztiválon

Nagyszabású koncertek, táncházak, képzőművészeti kiállítások és ételbemutatók színesítik a június 3-5. között tartandó VII. Nemzetközi Romafesztivált. Az események Pécs mellett Nagykanizsán zajlanak majd. Az eseménysorozatot a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében rendezik meg, hiszen a fesztivál szellemisége jól illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, amely soknemzetiségű városként határozta meg a baranyai megyeszékhelyet.

romafesyt1

A cigányság kultúráját mélységében is bemutatni hivatott rendezvényen a múlt és a jelen találkozik majd, hiszen a koncertek, táncházak, képzőművészeti kiállítások és a kézművesek mind-mind ennek szellemében születnek a fesztivál három napján. A program során benépesül a pécsi Széchenyi tér, karneváli hangulat tölti be a történelmi belváros utcáit. A fellépő művészek között a legnevesebb cigány előadókat is megtaláljuk.

A pécsi Uránia moziban június 4-én, pénteken este lép fel a Ternipe együttes. Az 1989-ben budapesti és szabolcsi fiatalokból alakult csapat az autentikus roma kultúrát kívánja megismertetni közönségével. Céljuk, hogy a köztudatban elterjedt előítéleteket anyanyelvük ápolásával és kultúrájuk megőrzésével legyőzzék. A rögtön utánuk fellépő Romano Suno együttes a sátoraljaújhelyi cigánytáncot népszerűsíti, csaknem harminc éve. A táncosok az élőhelyük környékén fellelhető autentikus cigánytáncokat mutatják be a színpadon. Az együttes szakmai értékeit Magyarországon és külföldön is ismerik és elismerik.

romafesyt2

Nagykanizsán lép fel a Ballet Triana – flamenco tánccsoport Spanyolországból, a Romafest zenekar Romániából, a Romani Raza, valamint a Romano Suno; csak néhányukat kiemelve a sorból, de színpadra lépnek előadók Sátoraljaújhelyről, Budapestről és Ukrajnából is.

A romafesztiválon azoknak sem kell csalódniuk, akik a cigányság kultúráját másfelől is szeretnék megismerni. Ínyenceknek tradicionális cigány ételekből nyújtanak kóstolót. A hetedik alkalommal megszervezett romafesztivál a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének egyik kiemelt rendezvénye.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés