Kulturális határok lebontása Pécs és Eszék között

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. kerekasztal-beszélgetést szervezett június 17-én a Kodály Központban, melyen magyar és horvát szakemberek vettek részt a turizmus, a művészet, a kultúra és a média szektorból. A találkozó fő célja egy erős, jól működő kapcsolati rendszer kiépítésének segítése volt a magyar és horvát Baranya megye között, melyből mindkét fél profitálhat.

A csütörtöki megbeszélés a „Nemzetiségek, mint hidak a közösségek között” című Interreg projekt első olyan találkozója volt, mely során a szervezők a kultúra, a művészet, a turizmus és a média szektorban érdekelt feleket kívánták összehozni magyar és horvát oldalról.

A tudományos közösség szerepe a határon átnyúló horvát-magyar kapcsolatok fejlesztésében című kerekasztal-beszélgetésre többen a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek, de a Városháza Turizmusfejlesztési Osztálya, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Gasztro Régió Egyesület is képviseltette magát, a média és a kulturális szektor szereplői mellett.

Horvátországból főként az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemről érkeztek vendégek, valamint az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösségtől.

Az eseményen a Pécsi Horvát Önkormányzat és az eszéki Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövetségének tagjai is részt vettek.

A pályázati program keretein belül a fenti eseményhez hasonló szakmai kerekasztal beszélgetéseken túl több olyan rendezvény is megvalósul, melyek a nemzetiségek hagyományaira épülnek, illetve a nemzetiségektől független programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezáltal ösztönözve a határokon átívelő mobilitást.

A KÖVETKEZŐ SZAKMAI TALÁLKOZÓ ESZÉKEN KERÜL MEGRENDEZÉSRE JÚLIUS 10-ÉN.

A projekt – mely 2020. szeptemberében indult, és 16 hónapig tart – az Európai Unió támogatásával, hazai társfinanszírozásban a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, tervezett költségvetése összesen 200 ezer euro. A program vezető koordinátora az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, melynek együttműködő projektpartnerei a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Horvát Önkormányzat.

A projekt célja
A projekt fő célja a kommunikáció és az információáramlás növelése együttműködési hálózatok kialakításával a határmenti régióban; ugyanis annak ellenére, hogy számos projektet hajtott végre Pécs és Eszék közösen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az információáramlás a határ két oldala között még mindig nagyon alacsony. A hálózatépítés és az információcsere alacsony szintje nagyrészt a két ország között meglévő nyelvi akadályoknak köszönhető. Még ma sem tudják az érintett szereplők, hogy a határ menti területeken melyik helyi/regionális médium, kulturális intézmény milyen területekkel, kulturális eseményekkel/tevékenységekkel foglalkozik. A projekt partnerek ezeket a határokat kívánják lebontani a szektorok közötti átláthatóság növelésével, a kisebbségi szövetségek és a média kommunikációs katalizátori szerepének aktivizálásával, ezzel is elősegítve a határ menti régióban a multikulturális örökség terjesztését.

„A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.”

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés