12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaKulturális örökség napjai: kalandtúrák, felfedezőutak

Kulturális örökség napjai: kalandtúrák, felfedezőutak

Kalandtúrák, felfedezőutak és az épített örökség megismerését célzó séták mellett számos múzeumba, templomba, tájházba várják az érdeklődőket a hétvégén Baranyában, a Kulturális örökség napjai keretében.

Pécsen a megye Árpád-kori templomaihoz autóbuszos kirándulást, a Káptalan utcai pincerendszerbe kalandtúrát szerveznek, a szőlőt mint ősi szimbólumot izgalmasnak ígérkező felfedezőúton keresik a város épületein és különböző helyszínein.

A város török kori, zsidó és a belváros német emlékei ezúttal idegenvezetéssel tekinthetőek meg, ahogy a köztemetőben is szakember nyújt segítséget neves pécsiek sírjainak megtalálásában.

A holokauszt áldozatainak nyomában középiskolás diákok segítségével járhatnak az érdeklődők, akik hajdan volt híres épületek nyomait is kutathatják.

Pécsen lesznek örökségpedagógiai alkotóműhelyek és ingyenesen, illetve a szokásostól eltérő időpontban látogatható számos intézmény, múzeum is. Az ókeresztény emlékhelyek, a Patika Múzeum, a természettudományi és várostörténeti múzeum, a Zsolnay-mauzóleum, a Klimo könyvtár, a zsinagóga, az egykori tűzoltó laktanya és a Pécsi Tudományegyetem szőlészeti kutatóintézete, a világ hatodik legnagyobb szőlő génbankja is várja a látogatókat.

Örökségnapot tartanak retro könyvvásárral, fotókiállítással és színházi előadással a XIX. század elején a Hamerli család vaskereskedésének otthont adó Hamerli-házban, a városházán az épület történetét ismerhetik meg, majd az épület tornyából eléjük táruló panorámában gyönyörködhetnek a résztvevők.

Pogányban egy fodrászüzletben régi bútorokkal és eszközökkel idézik fel a hajdani fodrászszalonok hangulatát, Máza-Koromszón egy Árpád-kori kolostor feltárásának legújabb eredményei ismerhetők meg, Mohácson a XIV. században épült Szent Miklós vízimalom várja az érdeklődőket.

Hosszúhetényben átadják a felújított tájházat, Bólyban nyitva lesz a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum. Belvárdgyulán szüreti felvonulást tartanak, a helyi tájházban kemencében kenyeret és lepényeket sütnek, Abaliget római katolikus templomában este adnak elő Liszt-darabokat és tartanak misebor kóstolót, toronytúrát, Görcsöny községházában pedig azokba a helyiségekbe is bejuthatnak a látogatók, melyek máskor zárva vannak a nagyközönség előtt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park jelvénygyűjtő túrát szervez szombatra a Dráva mentén élő horvátok kultúráját bemutató lakócsai tájház megtekintésére. Kölkeden, a Fehér Gólya Múzeumban gólyalábas foglalkozást tartanak, a Dunán pedig motoros tutajról ismerhetők meg a hagyományos halászati módszerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő