Lackfi Jánossal ünnepli a magyar kultúra napját a ZSÖK

Zene és szöveg egyesül Pécsett a magyar kultúra napján! Január 22-én Lackfi János költő a 13 fős Fugato Orchestrával érkezik a Kodály Központba. Az verses koncertet élő online közvetítéssel követheti a közönség – tájékoztatta lapunkat a Zsolnay Örökségkezelő.

hirdetés

Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító óriási népszerűségnek örvend, sziporkázó alkotásait közel százezren követik a Facebookon.

Mint olvasható a ZSÖK közleményében, a Hibrid dalok című műsor egyrészt azokra a szövegekre épül, amiket kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt, másrészt a hibrid tematika mentén válogatott korábbi versein alapszik. A közös pont a költőben és a kamarazenekarban a kibékíthetetlennek tűnő ellentétek egységgé formálása, a stílusok és kultúrák találkoztatása.

Művészetük egyszerre művészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes.

A 13 fős, 2000-ben alakult Fugato Orchestra a hibrid zene hazai kulcszenekara, ami egységgé formálja a sokszínűséget. Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes zenéjében a különböző műfajok lényegi energiái egyesülnek. A zenekar tagjai egykori budapesti zeneakadémisták, valamint képzett jazzmuzsikusok, vezetőjük Alpár Balázs.

Hogy mire számíthat a közönség, azt Lackfi János így öntötte szavakba:

Hibrid világban élünk, két Despacito közt egy gangnam style, egy Petróleumlámpa meg egy Raszputyin. Bömböl a retró, a techno, a metál, a folk meg a world. Míg munkatársunk jelentkezik, hallgasson egy kis Mozartot! Van Gogh-fül-mintás tapéta, csak tessék! Formátlan Dali-óra színaranyból! A pólómon Mona Lisa kacsint! Minden remekmű, és semmi sem az. Merüljünk el ebben a szikrázó forgatagban!

Az előadás a magyar kultúra napján, január 22-én 19 órától tekinthető meg online.

Stream jegyek ide kattintva vásárolhatók: