12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapKultZónaLantos Ferenc előtt tiszteleg Pécs

Lantos Ferenc előtt tiszteleg Pécs

Több mint száz alkotás felvonultatásával nyílt állandó tárlat Lantos Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművész előtt tisztelegve pénteken Pécsen, a Király utcai Vasváry-házban.

Lantos16

A művész tanítványa, Pinczehelyi Sándor és a Janus Pannonius Múzeum által összeválogatott alkotások időrendi sorrendben mutatják be a szisztematikusan építkező életmű főbb vonulatait. A Pécs tulajdonában álló nagyméretű olaj- és akrilképek, rajzok, kollázsok, sokszorosított grafikák a művész által az 1960-as évektől napjainkig feldolgozott elméleti problémaköröket ölelnek fel.

Lantos18

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a tárlat pénteki megnyitóján hangsúlyozta: Lantos Ferenc a híd, a kontinuitás szerepét tölti be a pécsi képzőművészetben Martyn Ferenc generációja és a legutóbbi, valamint a mai kor alkotóinak nemzedéke között. Kiemelte: hatalmas megtiszteltetés, hogy a művész Pécsnek adományozta életművét, ez is jelzi azt a szoros köteléket, mondta, ami közte és a mecsekaljai nagyváros között egész munkássága során megvolt.

Lantos17

Keserű Katalin, Széchenyi-díjas művészettörténész a kiállítás anyagával kapcsolatban megjegyezte: Lantos Ferenc alkotásai vizuális költeményekként, zenei struktúrákként is értelmezhetőek, hiszen mind az irodalom, mind a zeneművészet nagy hatással volt munkáira.

Lantos Ferenc a megnyitón tartott beszédében köszönetet mondott a városnak, hogy befogadta a kiállítást, s hosszan szólt mesterének, Martyn Ferencnek munkásságáról.

Lantos6

A kiállításon szereplő száztíz műtárgyat felvonultató életmű-kiállításhoz rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozásokat tervez a tárlatot létrehozó és kezelő, pécsi önkormányzati kezelésben álló Janus Pannonius Múzeum.

Lantos Ferenc 1929. február 20-án született Pécsett. Tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, a helyi Leőwey Klára Gimnáziumban, a Művészeti Szakközépiskolában, a Műszaki Főiskolán. 1959-ben létrehozta a pécsi Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatát, majd 1968-ban a Pécsi Műhely nevű képzőművészeti csoportot. 1985-1992-ig a pécsi Apáczai Központi művészeti iskola, 1992-től az Apagyi Máriával alapított Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola alapító művészeti vezetője.

Lantos12

Lantos Ferenc 1994-től komplex művészeti szemináriumot indított a JPTE BTK Művészeti Intézetében. A művészeti karon a festészeti tanszék vendégtanára, majd tudományos főmunkatársa, 2003-ig óraadó osztályvezető tanára volt. 2000-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Lantos Ferenc művészetét több kitüntetéssel ismerték el: Pécs-Baranya Művészeti Díja (1965), Pécs Város Művészeti Díja (1978), Munkácsy Mihály-díj (1993), Pro Civitate (1998), Herczeg Klára-díj (2004). Az alkotó 2007-ben kiváló művész címet kapott a magyar klasszikus avantgárd hagyományainak továbbviteléért, a Pécsi Műhely megalapításáért, kiemelkedő művészetpedagógusi tevékenységéért, három évvel később Kossuth-díjjal is kitüntették.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=JSDvzh_rI7Y” width=”650″]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő