Latinos ritmusok és balkáni dallamok a zene pécsi fellegvárában

Május az egzotikus zenei csemegék hónapja lesz a Kodály Központban. A fadót a westernnel fuzionáló portugál zenészek, andalúziai flamenco táncosok és a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix különleges dallamokkal hangolják nyáriasra a hangversenytermet.

Tradicionális andalúziai flamenco előadást láthatnak azok, akik május 5-én ellátogatnak Pilar Ogalla és Andres Peña táncosok estjére. A történetet egyetlen gitár (Jésus Guerrero) kíséri, miközben a két táncos a flamenco lecsupaszított eszközkészletére hagyatkozva lefordítja az érzelmeket a tánc nyelvére. Az esten közreműködnek Luis Moneo és David Carpio énekesek is. Mediterrán csemege rengeteg összetevővel, mely csendes tűzön, lassan készül és végül tökéletes fogás lesz belőle.

A flamenco alapja a szenvedély, az érzelmek, és az erő, a duende, melyet Federico Garcia Lorca a következőképpen jellemez: „erő nem pedig cselekvés; harc, és nem gondolkodás. Egyszer egy öreg gitárművésztől ezt hallottam: ’A duende nem a torokban van; a duende belülről jön föl, a talpból.’ Nem képességről van hát szó, hanem valóságos élő stílusról, egyszóval vérről; valami nagyon öreg kultúráról és pillanatnyi alkotásról. Ez a ’titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni’, végső soron a föld szelleme.”

Május 6-án a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix első önálló albumának (1997) anyagát, a „kartonost” hozza el Pécsre, melyen a hegedű mellett másik kedves hangszere, a citera is nagy szerepet kap. A Kodály Központban felcsendül az immár kultikussá vált sor: „I am the man from El Cavillo…”. „A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat” – vallja a népszerű hegedűművész. Az esten Lajkó Félix barátaival, Brasnyó Antallal (brácsa), Kurina Ferenccel (nagybőgő) és Kurina Mihállyal (cimbalom) játszik együtt.

A sort a portugál duó, a Dead Combo zárja május 22-én. Tó Trips és Pedro V. Gonçalves, ez a két képregényfigurát idéző lisszaboni zenész 2003-ban alakított duót, mely már az első albumukkal besöpörte az Évtized Albuma és az Év Albuma díjakat. Az ilyen és ehhez hasonló díjakból a következő albumoknál sem volt hiány. Harmadik, Lusitânia Playboys című lemezükhöz már olyan neveket sikerült megnyerni, mint Howe Gelb, Kid Congo Powers, Carlos Bica vagy Alexandre Frazão.

A Dead Combo zenéjében a tradicionális fadó keveredik a westernek hangzásvilágával, Ennio Morricone hatásához kétség sem férhet. Zenéjük azonban nem merül ki némi westernes utánérzésben, különleges benne az, hogy a jazz, a világzene és az alternatív zene hatása is megmutatkozik, jókora adag humorral megspékelve.

Forrás: ZSÖK Sajtóiroda

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés