Laza, jazz klubos hangulatban elevenítik meg Beethovent

„Klasszikus és nem is, jazz is és nem is, Beethoven is és nem is” – így jellemezte Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző a Sárik Péter Trió X Beethoven című műsorát, melyet a pécsi közönség október 20-án, 19 órakor hallhat a Kodály Központban. A zenekarvezetőből áradó derű előrevetíti azt a kötetlen, jókedvű hangulatot, ami az előadáson is várható.

hirdetés

A koncerten Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak jazzesített átiratait hallhatja a közönség. Merész vállalkozásnak tűnik, hogyan kell ezt elképzelni?

– Soha nem gondoltam volna, hogy Beethovent fogunk jazzesíteni, főleg azt nem, hogy ebből még lemezt is készítünk. A Jazzkívánságműsor sorozatunk keretében egyszer feldolgoztuk az Örömódát, ami alapján meghívást kaptunk a Beethoven Budán fesztiválra, ennek apropóján született meg a produkció. Tiszteletben tartjuk az eredeti műveket, melyek éppen ezért teljesen felismerhetőek, de természetesen rengeteget improvizálunk. Egy zenész kollégánk úgy nyilatkozott, hogy az tetszett neki a legjobban a koncerten, hogy nem tudta eldönteni, hol végződött Beethoven és hol kezdődött a mi zenénk.

– Mi a céljuk a feldolgozással?

– Megpróbálunk visszamenni abba a korba, amikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt. Szeretnénk megváltoztatni a klasszikus zenei koncertek attitűdjét, ami sokszor karót nyelt, rossz értelemben véve komoly, hivatalos és mesterkélt. A mi előadásunk jobban hasonlít a jazz koncertekre: laza, élvezhető, könnyed – még annak ellenére is, hogy a művek nem mindig azok.

– Hogyan érik el ezt a könnyedséget?

– Hát eleve lazák vagyunk, ami nem árt, ha az ember jazz-zenész. Nekünk a zene, amellett, hogy komoly dolog, mégis játék, és ebbe a játékba bevonjuk a közönséget is: minden Beethoven koncerten együtt énekeljük velük az Örömódát, és annak jazz-feldolgozását. Mindenki számára hatalmas élmény egy többszáz fős kórus tagjának lenni! Szeretünk kommunikálni a nézőkkel, amitől az egésznek olyan kötetlen hangulata lesz, mintha egy klubban lennénk.

– A pécsi koncert különlegessége, hogy a Pécsi Vonósokkal lépnek színpadra…

– Óriási kaland és igazi premier lesz ez, hisz a vonósokkal kiegészített verzió itt szólal meg először! Ráadásul izgalmas akusztikai élmény lesz mindezt a Kodály Központ híresen jó akusztikájú hangversenytermében átélni.

– Kiknek ajánlaná a koncertet?

– Egyrészt azoknak, akik még kicsit idegenkednek a jazztől, másrészt azoknak, akik rémülettel vegyes aggodalommal készülnének egy klasszikus zenei koncertre. A jó hír, hogy ezeknek a műfajoknak egyetlen olyan eleme sem lesz jelen a koncerten, amitől félni szoktak. Egy nagyon jó hanglatú klubkoncert lesz ez, ahol Beethoven „jól bejáratott”, grandiózus szerzeményei csendülnek fel új köntösben.

Jegy és információ: ITT(x)